Sudski dokumenti su otkrili da je od NSO Group zatraženo da pruži konkretne informacije za špijunski softver Pegaz

 

Američki savezni sud naložio je izraelskoj kompaniji NSO Group da preda WhatsApp-u izvorni kod za špijunski softver Pegaz i druge proizvode kompanije.

Ova odluka suda je pravna pobjeda za WhatsApp koja je protiv izraelskog prodavca špijunskog softvera podneo tužbu u oktobru 2019. zbog korišćenja infrastrukture NSO za instaliranje špijunskog softvera na približno 1.400 mobilnih uređaja u periodu između aprila i maja te godine.

U ovim napadima iskorišćena je ranjivost u aplikaciji WhatsApp (CVE-2019-3568), a Pegaz je bio instaliran na uređaje samo upućivanjem poziva, čak i onda kada su pozivi ostali bez odgovora. Napad je uključivao i korake za brisanje informacija o dolaznom pozivu iz evidencije kako špijunski softver ne bi bio otkriven.

Sudski dokumenti su otkrili da je od NSO grupe zatraženo da otkrije „informacije o punoj funkcionalnosti relevantnog špijunskog softvera“, posebno u periodu od godinu dana prije navodnog napada do godinu dana nakon navodnog napada (tj. od 29. aprila 2018. do 10. maja 2020. godine).

Prema odluci suda, NSO ne mora da „pruži konkretne informacije u vezi sa arhitekturom servera u tom trenutku“ jer bi WhatsApp onda bio u mogućnosti da prikupi iste informacije koje je prikupio špijunski softver. Na taj način NSO je pošteđen djeljenja informacija o svojim klijentima.

Portparol WhatsAppa rekao je da je sudska presuda „važna prekretnica u dugoročnom cilju zaštite korisnika WhatsAppa od nezakonitih napada“.

„Špijunske kompanije i drugi zlonamjerni akteri moraju da shvate da mogu biti uhvaćeni i da neće moći da ignorišu zakon.“

SAD su sankcionisale NSO grupu 2021. godine zbog razvoja i snabdjevanja špijunskim softverom vlada koje su koristile ove alate da bi špijunirale novinare, aktiviste, poslovne ljude, naučnike i osoblje ambasada. Pegaz i drugi moćni špijunski programi korišćeni su i u nekoliko evropskih zemalja – Poljskoj, Španiji, Grčkoj, Srbiji i Mađarskoj. Špijunski softver je pronađen nedavno i na telefonima članova i osoblja Evropskog parlamenta.

U isto vrijeme kada na jednoj strani dobija spor u vezi sa protivpravnim nadzorom, Meta u čijem je vlasništvu WhatsApp, suočava se sa nezadovoljstvom zaštinika prava na privatnost u Evropskoj uniji zbog svog modela pretplate koji nudi izbor između plaćanja „naknade za privatnost“ i pristanka na praćenje od strane kompanije, piše informacija.rs.