Noćna proizvodnja električne energije s novim fotonaponskim ćelijama

 

Istraživači sa Univerziteta Stanford izgradili su mali prototip solarne ploče za proizvodnju energije danju i noću.

Radi kao klasični solarni panel i pretvara sunčevu svjetlost u električnu energiju danju. Noću, ugrađeni termoelektrični generator (TEG) „prikuplja električnu energiju iz temperaturne razlike između fotonaponske ćelije i okolnog okruženja“, navodi se u radu objavljenom u Applied Physics Letters i uočenom putem TheDailyBeast-a.

Tehnika radi tako što hvata dnevnu toplotu u hladnjak. Zatim, kada ova energija prirodno zrači nazad u svemir, dio nje može uhvatiti TEG i jedinstveni materijal koji može uhvatiti toplotne talasne dužine.

Koncept nije nov, Anti-solarni panelima su i ranije spominjani. Međutim, količina energije prikupljene noću je znatno veća nego u prethodnim pokušajima, čineći tehnologiju korak bliže korisnoj u stvarnom svijetu.

Ipak, mnogi izazovi ostaju. Prvo, snaga proizvedena noću je samo 50 mW/m2 u poređenju sa ~1000 W/m2 za standardni solarni panel (imajte na umu da smo sa milivata prešli na vate). Drugo, toplota će se relativno brzo ohladiti, što će dovesti do smanjene količine proizvedene električne energije.

Tehnologija je uzbudljiva i vjerovatno bi se mogla koristiti u aplikacijama male snage ili na mjestima gdje je dostupan pouzdan izvor toplote. Naravno, još uvijek imamo decenije potencijalnog istraživanja za daljnju optimizaciju ove metode.

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.