PlayStation 5 kontroler sadrži prilagodljive okidače, haptičke povratne informacije i novi taster za kreiranje

 

Sony još uvijek nije prikazao kako će izgledati PlayStation 5, ali je upravo predstavio kontroler za svoju sljedeću generacijsku konzolu: DualSense, koji označava najveće odstupanje za Sonyjev dizajn kontrolera u njegovoj preko 25-godišnjoj istoriji PlayStation konzola.

Novi kontroler takođe ima neke velike promjene i iznutra: ranije najavljenie haptičke povratne informacije (zamjenjujući staru tehnologiju vibracije u prethodnim kontrolerima) i novi „adaptivni okidači“ koji mogu prilagoditi otpornost okidača za različite efekte igranja. Tu je i integrisani mikrofon, prvi za Sonyjeve kontrolere, zajedno sa (već odavno) USB-C priključkom. I naravno, tu je nova dvobojna shema boja (koja je u stilu slična PSVR) i preuređeni dizajn koji daje zaobljeniji oblik hvataljkama i prednjim tipkama.

Dugme za deljenje takođe je preimenovano u novo dugme „Create“, koje će igračima ponuditi „nove načine za kreiranje epskog sadržaja za igranje koji će dijeliti sa svijetom“. Sony obećava da će na toj fronti biti bliže objaviti dodatne detalje.

Soni predstavio kontroler za PlayStation 5
Soni predstavio kontroler za PlayStation 5

Neke tipke na DualSense-u također dobijaju blage promjene u poređenju sa starim DualShockom 4 – na primjer, dugme PlayStation sada je izrezano u stvarnom obliku PS logotipa, dok su okidači dobili ugaoniji dizajn od prošlih Sony kontrolera.

Ostale karakteristike DualShock-a 4 i dalje će ostati na DualSense-u, poput centralnog touchpad-a i svjetlosne trake (iako je traka pomaknuta s gornje / zadnje strane kontrolera na lijevu i desnu stranu touchpad-a). Sony također drži svog simetričnog rasporeda kontrolera, s tipkama D-ploče i licem na gornjoj polovini kontrolera i odgovarajućim analognim palicama na dnu.

Daljnji detalji o DualSense-u – poput toga koliko će koštati dodatni kontroleri ili ako će Sony nuditi više opcija u boji – vjerojatno će se objaviti prilikom lansiranja PlayStationa 5. Za referencu, DualShock 4 koštao je 59,99 USD kada je prvi put objavljen.

(IT mixer / TheVerge)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.