Kompanija Sony je nakon više mjeseci spekulisanja najzad otkrila specifikacije igračke konzole PlayStation 5, koja će se pojaviti na tržištu u prodaji krajem 2020. godine

 

PlayStation 5 će imati osmojezgreni (posebno prilagođen za ovu konzolu) AMD ZEN 2 procesor. Procesor će da radi na varijabilnoj frekvenciji od 3,5GHz i GPU-u jedinicu baziranu na AMD-ovom RDNA-2 hardveru.

Imaće 10,28 teraflopa grafičke snage i 36 računarskih jedinica koji će raditi na 2,23 GHz (također varijabilna frekvencija).

Konzola će pored toga da ima i 16 GB GDDR6 RAM-a i SSD hard disk od 825 GB. Sama činjenica da će Sony ugrađivati SSD hard disk znači da će PS5 biti brži od trenutno aktuelne konzole PS4.

PlayStation 5 neće biti ograničen samo na svoj SSD hard disk, nego će da podržava i USB drive. Takođe, 4K Blu-ray drive će i dalje podržavati diskove, ali će te igre i dalje morati da budu instalisane na interni SSD.

Za poređenje, glavni suparnik Sonyjevoj konzoli bit će Microsoftov Xbox Series X sa istim AMD procesorom i grafikom.

Međutim, imaće i osmojezgreni procesor koji će raditi na 3,8 GHz, GPU jedinicu s 12 teraflopa grafičke snage i 52 računarske jedinice na 1,825 Ghz, 16 GB GDDR6 RAMA i 1 TB SSD-a.

(Racunalo)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.