Kada razmišljamo o pametnim televizorima, mislimo na televizore koji dolaze sa funkcijama poput mogućnosti podrške aplikacijama, streaming uslugama i još mnogo toga. Čini se da Sony zaista pokušava redefinisati ono što mi znamo kao pametni televizor jer je kompanija prije CES 2021 najavila novu liniju televizora Bravia koje će pokretati Sony-jev kognitivni procesor XR.

Prema navodima kompanije Sony, „Kognitivni procesor XR, napajan kognitivnom inteligencijom, dijeli displej na brojne zone i otkriva gdje je ‘žarišna tačka’ na slici. Iako konvencionalna umjetna inteligencija (AI) može samo pojedinačno otkrivati ​​i analizirati elemente slike poput boje, kontrasta i detalja, novi procesor može unakrsno analizirati niz elemenata odjednom, baš kao što to rade naši mozgovi.“

Također će imati mogućnost analize položaja zvuka u signalu kako bi se podudarao s onim što se nalazi na ekranu, što znači da biste trebali imati življe iskustvo dok gledate filmove i TV emisije iz udobnosti vlastitog doma.

Televizori Sony Bravia koji će dobiti ovaj novi kognitivni procesor XR naći će se u veličinama ekrana od 55 inča do 100 inča. To uključuje Sony Bravia MASTER seriju Z9J sa 8K rezolucijom, MASTER seriju A90J sa OLED ekranom, A80J OLED seriju, X95J 4K LED seriju i X92 4K LED seriju. O cijeni nema riječi, ali Sony kaže da će se više detalja o cijenama i dostupnosti otkriti na proljeće 2021. godine.

Više detalja o novim Cognitive Processor XR televizorima možete pronaći u video zapisu ispod.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.