SpaceX je dobio dozvolu za lansiranje kojom se odobrava četvrti probni let svoje masivne rakete na Mjesec.

Očekuje se da će Starship, najmoćnije lansirno vozilo ikada napravljeno, poletjeti u četvrtak, tokom 120-minutnog lansirnog perioda koji se otvara u osam sati ujutro po istočno američkom vremenu. Prenos testa leta uživo će biti dostupan na SpaceX-ovoj stranici oko 30 minuta prije poletanja.

Vozilo Starship, koje uključuje gornju svemirsku letjelicu Starship i raketni buster poznat kao Super Heavy, lansiraće se iz privatnog objekta Starbase kompanije u Boca Chica, Teksas.

Federalna uprava za avijaciju, koja licencira komercijalna lansiranja raketa, dala je SpaceX-u odobrenje za testiranje leta.

Prva dva pokušaja da se Starship dovede do orbite 2023. godine završila su eksplozijama, pri čemu su se svemirska letjelica i buster zapalili prije nego što su stigli do predviđene lokacije.

Kompanija koristi inženjersku metodu koja se zove „brzi spiralni razvoj“. Ovaj proces se u suštini svodi na želju da se brzo izgrade prototipovi i da se svjesno dozvoljava da se raspadnu u vazduhu kako bi naučili kako da se konstruiše bolji i brže nego da se kompanija oslanjala samo na terenske testove i simulacije.

Nakon eksplozivnog prvog i drugog probnog leta Starshipa, kompanija je odmah pokušala ove nesreće predstaviti kao uspjeh.

(CNN)