U Srbiji čak 1,9 odsto ulagača investiralo u kriptovalute

 

U Srbiji je u kriptovalute investirao 127.461 ulagač, što je čini prvom u regionu prema broju investitora u kriptovalute u odnosu na broj stanovnika.

Prema analizi kompanije TripleA, investitori u kriptovalute čine 1,9 odsto stanovništva u Srbiji, dok su na drugom mestu stanovnici Slovenije, kojih je 1,7 odsto u ukupnoj populaciji, piše portal Blumberg Adrija.

U Hrvatskoj kriptovalute posjeduje 1,6 odsto stanovnika, u Bosni i Hercegovini 1,4 odsto a u Sjevernoj Makedoniji je u virtuelni novac uložilo 1,3 odsto stanovnika, podaci su TripleA.

„Kriptovalute su pokazale značajnu volatilnost u 2022. godini, idući ruku pod ruku sa negativnim stavom globalnih investitora prema riziku“, zaključio je analitički tim portala.

Indeks Bloomberg Galaxy Crypto je, kako su naveli, u padu od 54 odsto od početka godine, ali je nedavno zabilježen rast od 43 odsto u odnosu na kraj prvog polugodišta 2022. godine.

„Pretpostavlja se da postoji srednjoročni potencijal rasta, s obzirom na atraktivni nivo cijena za ulazak u kriptoimovinu“, naveli su analitičari.

(Investitor)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.