Popularnost onlajn igre Wordle je eksplodirala uoči nove godine. Još u novembru je imala samo 90 igrača, a sada ih ima više od dva miliona

 

Izvor ove najnovije pošasti ere pandemije je onlajn igra Wordle, a cilj je da se u što manje pokušaja pogodi misteriozna riječ od pet slova.

Korisnici Twitter-a su možda primjetili da sve više ljudi objavljuje sive, zelene i žute kvadrate na svojim fidovima na mreži. Ove matrice su takođe inspirisale brojne meme, umjetnička dela, pa čak i vez.

 

Podsjeća na Mastermind

 

„Nakon svakog pogađanja, boja pločica će se promijeniti kako bi pokazala koliko je vaša pretpostavka bila bliska riječi“, pisalo je u uputstvima.

Jednostavna premisa podsjeća na igru pogađanja boja, Mastermind.

Zelena znači da je pismo na pravom mjestu. Žuta znači da je slovo u riječi, ali na pogrešnom mestu, a siva znači da slova uopšte nema u riječi.

Igra se može igrati samo jednom dnevno, a odgovor je – obično uobičajena riječ na engleskom – isti za sve. Igrači imaju pravo na šest pokušaja da riješe zagonetku. Nakon toga mogu da podijele svoju igru u obliku mreže u boji bez slova.

Popularnost igre je eksplodirala uoči nove godine. U novembru je igra imala 90 igrača, ali sada ima više od dva miliona.

Thi Nguyen, stručnjak za igre i profesor filozofije na Univerzitetu Juta, ponudio je na Twitter-u objašnjenje zašto je igra postala viralna.

 

Grafički uredan sinopsis

 

„Najpametnija stvar kod Wordle-a je njegovo prisustvo na društvenim medijima. Najbolja stvar kod Wordle-a je grafički dizajn zajedničkog Wordle grafikona. Postoji ogromna količina informacija – i drama – upakovana u taj mali grafikon“, napisao je Nguyen, koji opisuje svaka igra Wordle kao niz odluka, pokušaja i neuspjeha.

„Ne znam nijednu drugu igru koja ima tako grafički uredan sinopsis, u kojoj na tako jednostavan način prikazuje niz pokušaja drugih ljudi.

Igra stimuliše i lingvističke i logičke oblasti mozga, kaže psiholog Lee Chambers, a to zauzvrat oslobađa dopamin, hemikaliju koja tjera ljude da ponovo traže pozitivno iskustvo.

Kreator Wordle-a Josh Wardle napravio je igru kao poklon svom partnerici Palak Shah koja uživa u igrama riječima poput Spelling Bee u Njujork Tajmsu. Kako svi korisnici pokušavaju da pogode istu riječ, svi dijele zajedničko iskustvo i borbu.

„Činjenica da svi pokušavamo da riješimo istu zagonetku nas približava“, kaže Chambers. Ljude okuplja zajednička ideja koliko je zadatak bio težak za druge, a podržava se takmičarski duh jer svako želi da zna koliko je bolji ili lošiji u odnosu na druge.

 

Pet slova

 

U početku je igra koristila sve riječi od pet slova kao rješenja, ali nije bilo baš zabavno. Wardle-ova partnerka je kategorisala približno 13.000 riječi od pet slova, da bi na kraju stvorio podskup sa približno 2.500 riječi rešenja.

U igri nema reklama, na njoj se ne zarađuje i zahtjeva samo internet pretraživač.

„Igra se čini ljudskim, jednostavna je i prijatna“, objašnjava Wardle. „A to je ono što nam je potrebno u svijetu u kome živimo.

(Bug)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.