Tijesnom većinom od tridesetak glasova u EP prošla je zabrana preuzimanja podataka građana u svrhu oglašavanja na internetu

 

Zahvaljujući zabrani preuzimanja podataka građana u svrhu oglašavanja na internetu, oglasi nas više neće pratiti. Biće nam osiguran kvalitetan pristup stranici čak i ako ne prihvatimo takozvane „kolačiće“.

Hrvatski evro zastupnik Biljana Borzan imala je poseban razlog za slavlje jer su usvojeni upravo njeni prijedlozi koji su uložili sa kolegama socijalistima o zabrani oglasa koji nas prate na internetu.

”Internet je postao Divlji Zapad. Svi se mogu lažno predstavljati, svako svakoga može pratiti, uzimati mu podatke, prevariti i novčano oštetiti bez posljedica. Zato je krajnje vrijeme da se 22 godine star zakon o digitalnim uslugama promeni, a korisnici interneta zaštite od samovolja velikih platformi poput Facebook-a, Google-a ili Youtube-a”, ističe Borzan za „Poslovni.hr“.

Ona poručuje da se čak 98,5 posto prihoda Facebook-a/Meta i 83,3 posto prihoda Google-a ostvaruje oglašavanjem.

Borzan napominje kako su uprkos lobiranju internet divova proširili zabranu takvog oglašavanja s maloljetnika na sve građane.

Takvi oglasi i praćenje mogu se jednostavno isključiti, a za „ranjive“ grupe će biti odmah zabranjeni.

„Puno ljudi je na internetu bilo prevareno, primjera radi, kupili su nešto preko oglasa koji se pojavio na Facebook-u, a dostavljen im je proizvod koji uopšte ne izgleda tako. U takvim situacijama Facebook ne bi preuzeo odgovornost niti bi korisnik mogao da stupi s njima u kontakt. Sada će biti obavezna provjera svih preduzeća koja se na njemu oglašavaju i moraće da stvore kvalitetnu službu za pritužbe korisnika“, zaključuje Borzan.

(Poslovni.hr)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.