SpaceX-ov širokopojasni superbrzi internet Starlink dostupan je u ograničenoj beta verziji u posljednjih nekoliko mjeseci, a SpaceX je sada lansirao dovoljno satelita za javnu beta verziju, koji će biti dostupni većem broju kupaca

 

SpaceX je, naime, uspješno lansirao još 60 Starlink satelita, pa ih sada ima više od 700 u svemiru. Mask je rekao da je ovo dovoljan broj za javnu beta verziju superbrzog interneta.

„Jednom kada ovi sateliti dođu na željene pozicije, moći ćemo da pokrenemo javnu beta verziju na sjeveru SAD i, nadamo se, na jugu Kanade“, napisao je Mask na društvenoj mreži Twitter.

Prema astrofizičaru Jonathanu McDowellu iz Harvard-Smithsonian Centra za astrofiziku, trebalo bi da prođe nekoliko mjeseci da svih 60 novih satelita dostigne ciljne položaje. McDowell prati orbite satelita Starlink i pruža ažuriranja na svojoj web stranici.

Obično SpaceX podijeli svaku seriju od 60 satelita u tri grupe od 20, rekao je McDowell. „Prva grupa dostigla bi ciljnu visinu za otprilike 45 dana; druga i treća nakon otprilike 90 i 135 dana,“ rekao je. To znači da bi svih 60 satelita moglo biti na ciljnim položajima oko 18. februara 2021. godine.

Testiranja brzine od strane beta korisnika u avgustu utvrdila su brzine prenosa od 11Mbps do 60Mbps, brzine otpremanja od 5Mbps do 18Mbps i latencije od 20ms do 94ms.

Veoma ograničeno beta testiranje Starlink superbrzog interneta sprovedeno je u Vašingtonu u septembru, ali su mogle da ga koriste samo vojska i hitne službe.

Krajnji cilj Starlinka je da oko 42.000 satelita bude iznad Zemlje, i da oni formiraju širokopojasni internet velike brzine. Na taj način šaljući internet na udaljene lokacije na kojima je teško dobiti pokrivenost. Kako se navodi na njihovoj internet-stranici, „skoro potpuna“ globalna pokrivenost očekuje se do kraja sljedeće godine.

(Ars Technica)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.