Počele su da stižu informacije o Ubuntu 22.04 LTS „Jammy Jellyfish” i zbog njih ćemo biti još više nestrpljiviji da dočekamo 21. april, kada stiže konačna verzija

 

Ubuntu 22.04 „Jammy Jellyfish” verzija donosi značajno poboljšanje sa kojim stižu ažuriranje softvera, bezbjednosne zakrpe i ispravke grešaka. Zasnovan je na Linux Kernelu 5.15 LTS i predstavlja dugoročno rješenje. Jasno je da je ovo veliki korak naprijed.

Poenta ove verzije je da se izbjegne instaliranje velikih ažuriranja u slučaju da ćete koristiti originalnu verziju. Tako rade novi korisnici, kao i oni koji ponovo počinju da postavljaju sistem.

Što se tiče datuma po kojima će verzija biti finalizovana, sve je isto kao i prethodnih godina. Dakle, 24. februara dolazi „Feature Freeze“, zatim 17. marta „UI Freeze“, dve nedjelje kasnije stiže Beta verzija, a zatim 21. aprila konačna verzija. Tada će biti jasnije šta se tačno nalazi u ovom softveru.

Ono što se zna je da će „Gnome 42“ biti vezan za „Jammy Jellyfish“, a donosi ažuriranu verziju GTK4 aplikacija sa portovima „libadwaita library“ za te aplikacije. Međutim, unaprijed instalirane aplikacije će ostati na GTK3. Ovo je razumljiva odluka jer bi za tranziciju bilo potrebno vrijeme, a ne dobija se toliko. Pošto je ovo peta i najnovija verzija Ubuntu 20 serije, nema potrebe da bilo šta forsirate.

Ostali istaknuti detalji pored „Jammy Jellyfish“ uključuju ili se vežu Python 3.10, Php8.1, Ruby 3.0, Thunderbird 91.5, Firefox 96.0, LibreOffice 7.2.5, PulseAudio 15.0 i NetworkManager 1.32.

Dakle, korisnici neće biti iznevjereni, dobiće još bolji softver i moći će mnogo toga da urade sa njim. Naravno, to se prvenstveno odnosi na one naprednije, koji će izvući maksimum iz svega što Ubuntu 22.04 „Jammy Jellyfish” nudi.

Oni najradoznaliji imaju priliku da vide cijeli proces, a mogu, naravno, da učestvuju ovdje.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.