Kompanija Meta razmatra povlačenje sa evropskog tržišta, ako više ne bude mogla da razmijenjuje podatke evropskih korisnika sa Sjedinjenim Američkim Državama, nakon Šrems II presude.

Kompanija Marka Zukerberga navodi u podnesku američkoj Komisiji za hartije od vrijednosti (SEC) da razmišlja o povlačenju sa evropskog tržišta i sve zavisi od Šrems II presude.

U julu 2020. godine nekazonitim je proglašen mehanizam prenosa ličnih podataka evropljana u Ameriku, takozvani „Štit privatnosti“.

“Štit privatnosti”, koji je na na snazi i u Srbiji, je američki zakon koji je američkim vlastima dao pravo da prikupljaju lične podatke o subjektima u Evropskoj uniji, bez, kako novodi Sud, adekvatnih zaštitnih mjera.

Ipak, Facebook prijeti da će se jednostavno potpuno povući iz Evrope ako više ne bude u mogućnosti da dijeli podatke o evropskim korisnicima sa svojim američkim operacijama, aplikacijama i centrima podataka.

Dok Evropski sud pravde navodi da su lični podaci manje zaštićeni u SAD nego u Evropi, Facebook kaže da će zaustavljanje transatlantskog prenosa podataka imati razoran uticaj na njegove mogućnosti ciljanog onlajn oglašavanja, prenosi City A.M, piše „Telegraf“.

(b92)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.