Pretraga „Kijanu Rivs“ u Kini ne daje rezultate, a svi njegovi filmovi su nestali

 

Loše vijesti za ljubitelje Kijanu Rivsa (Keanu Reeves) u Kini! Filmove i ostali sadržaj koji uključuje Kijanu Rivsa nije više moguće gledati u Kini, a pretraživači više ne prikazuju rezultate prilikom pretrage njegovog imena.

Prema napisima Rojtersa, kineske vlasti su sasvim izbrisale glumčevu egzistenciju sa servera duž cijele zemlje.

Pretpostavke su da je to odgovor na Rivsovo virtuelno učestvovanje na koncertu koji je organizovala 3. marta organizacija „Tibet House US“. Riječ je o neprofitnoj organizaciji osnovanoj na zahtjev Dalaj Lame s ciljem očuvanja tibetskih drevnih tradicija, filozofije, nauke, umjetnosti i kulture.

Nije iznenađenje da kineska vlada nije “ljubazna” prema takvoj organizaciji ili bilo kome ko se odluči s njom udruživati. Internet u Kini je već odavno prilično ograničen i kontrolisan pa je vlastima veoma lako da nekoga digitalno izbrisati, prenosi PCMag.

„Tencent“ i „iQiyi“ su do sada sa svojih striming platformi uklonili najmanje 19 filmova u kojima glumi Rivs. Pretraga njegovog imena ne daje više nikakve rezultate u tražilici. Potraga za njegovim filmovima na WeChatu je još uvijek moguća, ali se pretpostavlja da bi i ti rezultati mogli uskoro da nestanu.

Iako sam Rivs možda nije previše zabrinut zbog ovakvog poteza, filmski studiji će to svakako da primijete. Kina ima populaciju od preko 1,4 milijarde ljudi i smatra se važnim tržištem za filmsku industriju.

(PCMag)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.