Univerzitet je zvanično saopštio da je superkompjuter obrisao milione dokumente, uz napomenu da još uvek nisu identifikovali tačno šta je izazvalo ovu grešku

 

U svijetu postoji svega nekoliko desetina superkompjutera koji se uglavnom koriste u naučne svrhe, za komplikovane proračune i modeliranje i jedan se takav superkompjuter nalazi na Univerzitetu Kjoto u Japanu i slučajno je obrisao milione dokumenata.

Ali stotine istraživača koji su koristili taj kompjuter za svoja naučna istraživanja nemaju reči hvale za to. Naime, zbog neočekivane greške u njegovom radu, superkompjuter je sredinom decembra izbrisao milione dokumenata. Prema nekim podacima, radi se o oko 34 miliona dokumenata koji su ukupno težili skoro 77 TB.

Univerzitet je zvanično saopštio o incidentu, uz napomenu da još uvek nisu identifikovali tačno šta je izazvalo ovu grešku, niti koji su tačno dokumenti izbrisani. Oni su potvrdili da dokumenti koji nedostaju dolaze iz 14 različitih istraživačkih institucija, a najmanje četiri grupe tih dokumenata su nepovratno nestale.

Superkompjuteri se najčešće koriste u komplikovanim proračunima koji se ne mogu uraditi na klasičnim računarima. Istraživači svoje vrijeme „zakupljuju” na superkompjuteru. To znači da bi nepovratno izgubljeni dokumenti za nekoga mogli značiti finansijski gubitak, a za neke povratak na sam početak istraživanja.

Inače, superkompjuter Fugaku predstavljen je prošle godine i tada je opisan kao najbrži superkompjuter na svijetu, a korišćen je i u borbi protiv virusa korona.

(Zimo)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.