Superračunari koji su inficirani malverom uglavnom se nalaze na uglednim univerzitetima u Evropi i čine važnu ulogu u odvijanju naučnih istraživanja, a sad su morala biti ugašena

 

Hakeri ne napadaju samo obične korisnike i kompanije. Ako imaju priliku, napašće i iskoristiti svaki računar koje im se nađe na putu. U ovom slučaju to su bili neki superračunari u Evropi.

Tokom protekle sedmice nekoliko evopskih superračunara zaraženo je malverom kojem je cilj da iskoriste snagu računara za rudarenje kriptovalute monero.

 

Malver iz istog izvora

 

Kako javlja ZDNet, do sad je zaraza otkrivena kod superračunara u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Švajcarskoj i Španiji. Činjenica da su superračunari zaraženi i nije tako iznenađujuća. Međutim stručnjaci za bezbjenost su otkrili veoma zanimljivu povezanost među njima.

Naime, malver koji je otkriven u svim tim superračunarima veoma je sličan. Zbog toga stručnjaci smatraju da je došao iz istog izvora. Da bi to zaista i potvrdili, moraće da isključe superračunare i tako prekinu sve proračune koji su se na njima odvijali.

To bi moglo uticati i na istraživanje o koronavirusu i bolesti COVID-19. Upravo su superračunari bili angažovani na izvođenju različitih proračuna i istraživanja.

Superračunari koji su inficirani malverom mahom se nalaze na uglednim univerzitetima u Europi i čine važnu ulogu u odvijanju naučnih istraživanja. Nijedan univerzitet nije izašao s detaljima razloga zašto su superračunari nedostupni.

Ipak je Panevropska organizacija koja koordinira istraživanja na superračunarima u Evropi „European Grid Infrastructure“ (EGI) objavila je uzorke malvera i indikatore da je došlo do kompromitovanja mreže.

Iz EGI-ja su istakli da trenutno istražuju dva incidenta koji mogu, ali i ne moraju biti povezani, i da će objavljivati daljnje informacije kako ih budu dobijali.

Iako, za sad, nema direktnog uticaja na EGI, vjerujemo u zaštitu naše zajednice i aktivno podupiremo i koordiniramo odgovor na trenutne bezbjenosne incidente koji utiču na akademski i istraživački sektor, stoji na stranicama EGI-ja.

 

Kompromitovani SSH sertifikati

 

Američka kompanija za kibernetičku bezbjednost Cado Security analizirala je uzorke. Objavila su da su napadači dobili pristup superračunarima kroz kompromitovane SSH sertifikate. Velika je vjerovatnoća da su ukradeni od korisnika kojima je bio odobren pristup računarima. Prema dostupnim podacima, sertifikati pripadaju univerzitetima iz Kanade, Kine i Poljske.

Inače, ovo nije prvi put da su superračunri kompromitovani i da je njihova snaga iskorišćena za rudarenje umjesto naučni rad. Ali u prethodnim slučajevima zarazili su ih sami korisnici koji su tako željeli doći do nekoliko kriptovaluta više za svoj virtuelni novčanik.

(ZDNet)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.