Volkswagen je bio primoran tokom proteklog vikenda da obustavi isporuke novih modela Golfa 8 i Škode Octavije zbog problema u softveru koji su primijećeni u njihovim računarima

 

Volkswagen je protekloga vikenda, zbog problema u softveru koji se s tim automobilima isporučuje, zaustavio tek prije nekoliko dana otvorene proizvodne linije Golfa i Škode. Isporuke Golfa osme generacije i Škode Octavije kupcima su privremeno obustavljene dok se problemi ne riješe.

Portal Autocar je dobio službenu izjavu iz Volkswagena. U njoj piše da je rutinska interna kontrola pokazala da je problem u prenosu podataka u računarskim sustemima automobila. Točnije, podaci ne dolaze iz softvera glavne kontrolne jedinice do “online” kontrolne jedinice OCU3.

Kao rezultat prekida te komunikacije događa se prekid rada sistema eCall, koji je zadužen za ostvarivanje poziva hitnim službama u slučaju nepredviđenih situacija poput saobraćajnih nesreća.

 

Problem sa sistemom eCall

 

Sistem eCall (emergency call) obavezan je u svim novim vozilima u EU od marta 2018. godine, pa je njegovo nefunkcionisanje ozbiljan, ne samo bezbjednosni, nego i regulatorni problem za Volkswagen.

Za sada se čini da softversku zakrpu za ovaj problem neće biti moguće izraditi do druge polovine juna. Pa bi osim korona krize i ovaj slučaj mogao imati ozbiljne posljedice po Volkswagenove poslovne rezultate.

Moguće je da će kompanija morati da povuče i određeni broj vozila proteklih sedmica već isporučenih s ovim softverskim problemom.

Neki mediji prenose i da je osim Golfa 8 i Škode Octavije isti problem primijećen i u još dva modela ovog koncerna. U pitanju su Seat Leon i Audi A3, čije isporuke su također, navodno, zaustavljene.

(Autocar)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.