Vjerovatno ste se primjetili da vam je spor rad uređaja, da vam se se baterija previše brzo prazni, a aplikacije ne rade kako treba i odmah ste pomislili: Telefon mi je hakovan, šta da radim!

 

Tačno, ovo su najčešći simptomi koji potvrđuju vaš strah da je telefon možda hakovan i odmah se pitate – šta mi je činiti?

Trebalo bi da znate da su napadi u najvećoj mjeri izvedeni preko skrivenih instalacija zlonamjernih softvera. Takav softver do vašeg telefona dolazi putem interneta. Na primjer, do ovoga može doći kada telefon dajete na popravku u nekom neregistrovanom servisnom centru.

Hakeri pokušavaju da prodru u mobilni telefon uz pomoć programa koji nisu zahtjevni za performanse uređaja i punjenje baterije.

U početku telefon možda neće pokazivati znakove hakovanja, a jedina indikacija biće obavještenja u aplikacijama i na društvenim mrežama.

Ali kasnije će telefon sam početi da daje signale o probijanju. Prije ili kasnije, počeće prekidi u njegovom radu i nešto će krenuti po zlu.

Da bi se zaštitili, proizvođači preporučuju instaliranje aplikacija preuzetih isključivo iz bezbjednih izvora i izbjegavanje povezivanja sa nepoznatim računarima.

Ako sumnjate da je vaš pametni telefon već hakovan, stručnjaci savjetuju da pozovete korisničku službu proizvođača ili prodavca uređaja. Objasniće vam gde možete da obavite dijagnozu na telefonu i oslobodite se sumnji da ste hakovani.

Naravno, najsigurnija opcija je da telefon donesete u servis, ali postoje i stvari koje možete probati i sami da učinite.

 

Odmah obrišite sve sumnjive stvari

 

Glavni načini na koje se mobilni telefoni hakuju je preko aplikacija koje korisnik sam instalira, a koje kriju maliciozni kod. Drugi čest način je instalacija malwarea preko sumnjivih SMS poruka.

Prva mjera koju možete preduzeti jeste deinstaliranje svih aplikacija koje vam izgledaju sumnjivo i brisanje čudnih poruka.

Ukoliko se nakon ovog poteza vaš uređaj ponovo ponaša normalno i sve radi kako treba, sjajno.

 

Fabričko resetovanje telefona je odličan potez

 

Ukoliko prethodni korak nije riješio problem i telefon vam se i dalje ponaša čudno, fabričko resetovanje telefona je brz način da očistite svoj uređaj od malicioznog softvera koji je zaostao.

Ova procedura se sprovodi različito u zavisnosti od operativnog sistema telefona koji imate.

Za Android: Idete u Settings, potom System, pa Advanced, birate Reset options i potom Erase all data.

Za iPhone: Settings, potom General, zatim Reset i potom opcija Erase All Content and Settings.

 

Obavezno provjerite da li su vaše informacije procurile

 

Nažalost, mnoga hakovanja i malwari ne pokazuju nikakve simptome i dok otkrijete da ste hakovani, ako uopšte i otkrijete, može biti kasno. Vaši podaci su već zloupotrebljeni i postali ste žrtva krađe identiteta.

Postoji nekoliko alata koje možete iskoristiti za provjeru da li su vaše informacije kompromitovane.

Na sajtu Have I Been Pwned možete provjeriti da li je vaša e-mail adresa bila izložena mogućnosti hakovanja nakon probijanja zaštite nekih od najpopularnijih aplikacija i servisa.

Takođe postoje i brojne plaćene aplikacije koje skeniraju Dark web u potrazi za oglasima u kojima se vaša e-mail adresa ili pristupni podaci za različite naloge na internetu prodaju.

Ukoliko otkrijete da neko prodaje vaše podatke, naročito lozinke, potrebno je da odmah promijenite sve svoje lozinke, a u zavisnosti od podataka koji su ukradeni, može biti potrebno i da kontaktirate banku.

(IT mixer)