Termux je Android emulator terminala i Linux okruženje koji radi direktno bez ukorijenjivanja ili podešavanja. Minimalni osnovni sistem instališe se automatski,  a dodatni paketi dostupni su pomoću APT-a

 

Svi oni koji traže moćnu aplikaciju koja na smartfonima s Androidom donosi GNU/Linux okruženje, a ne samo tek emulaciju terminala, onda ne moraju tražiti dalje. Termux je jednostavno najbolji terminal na Androidu koji nudi bogatu kolekciju Linux paketa.

Termux je emulator terminala i GNU/Linux okruženje koje radi bez potrebe da pametni telefon bude root-an i bez posebno dodatno podešavanja.

Minimalni temeljeni podsistem automatski će biti instaliran i podešen. Ključna mu je prednost i to što nudi pravo mnoštvo Linux paketa koji se mogu vrlo jednostavno instalisati koristeći dobro znani Advanced Package Tool (APT) ili, kao što to autori preporučuju, koristeći pkg koji je zapravo wrapper za apt.

Na umu samo treba imati da su dostupni paketi ponešto modifikovani kako bi mogli raditi u ovom okruženju. Iako će raditi i drugi paketi kao i kojekakve skripte (za to se koristi termux-exec), određena ograničenja ipak ima. Ali, ukupan je utisak da Termux radi zaista fantastično. U tolikoj mjeri da ga je na prvi pogled uopće teško razlikovati od klasičnog terminala u tipičnim distribucijama GNU/Linuxa.

Python, Perl, Ruby, Node.js,Vim, Emacs, metasploit, nmap, THC Hydra, Git, clang, make, gdb i brojni drugi paketi i programi rade na Termuxu što ga čini podjednako dobrim za razvojne inženjere i hakere.

Svakako je dobro zaviriti u dostupan Wiki na službenim web stranicama. Ne samo da bi se upoznalo s nekim temeljenim mogućnostima, nego i s početnim konfiguracijskim koracima. Na primjer, da bi se Termuxu dozvolila prava pristupa skladištu na Android telefonu, potrebno je izdati naredbu termux-setup-storage. Uz ažuriranje okruženja naredbom apt update && apt upgrade, to je među prvim stvarima koje treba napraviti nakon instalacije Termuxa.

Bilo kako bilo, doista mu je teško pronaći pravu alternativu i konkurenciju. Jednom kada ga se isproba, ubrzo ulazi pod kožu i dalje od njega više se ni neće tražiti.

(Bug)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.