Kompanija „Tesla“ ostvarila je u prvom kvartalu 2022. godine rekordnu prilagođenu dobit od 3,7 milijardi dolara, uprkos problemima u lancu snabdijevanja, što je daleko više od 2,6 milijardi dolara koliko su predviđali tržišni analitičari.

„Teslina“ zarada u prvom tromjesečju je takođe više nego trostruko veća od 1,1 milijarde dolara zabilježenih u istom periodu 2021. godine, i za 30 procenata veća nego prethodni rekord od 2,9 milijardi dolara koji je postignut u četvrtom kvartalu prošle godine, izvještava CNN.

Prihod kompanije je u periodu januar-mart porastao za 6,0 posto u odnosu na prethodni kvartal, na 18,8 milijardi dolara, dok je u poređenju sa lanjskim prvim tromjesečjem skočio za 81 procenat.

Akcije „Tesle“ su porasle za 6,0 procenata nakon objave poslovnih rezulatata, na produženom trgovanju na Vol Stritu.

Prema izvještaju tv stanice CNBC, prihodi automobilskog sektora kompanije dostigli su 16,86 milijardi dolara u izveštajnom periodu, što je za 87 odsto više nego prošle godine. Bruto marža u automobilskoj diviziji je porasla na rekordnih 32,9 posto, dok je bruto profit „Tesle“ u ovom glavnom poslovnom segmentu iznosio 5,54 milijarde dolara.

Rast prihoda je delimično podstaknut povećanjem broja isporučenih automobila, ali i podizanjem prosječnih prodajnih cijena, saopštila je kompanija u izvještaju za akcionare.

(B92)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.