THK je prvi put izlagao na „Japan Mobility Show 2023.“ u Tokiju i pokazao prototip svog potpuno funkcionalnog električnog automobila LSR-05 međunarodnoj publici kao svjetsku premijeru

 

THK LSR-05 je ujedno eksperimentalno vozilo i potpuno funkcionalan prototip, a to znači da bi sva njegova napredna ugrađena tehnologija mogla naći put do proizvodnje u bliskoj budućnosti.

Futuristički dizajn potpisuje Širo Nakamura, čovjek koji stoji iza modela kao što su Nissan GT-R R35 i Infiniti FX SUV.

LSR-05 je više električni krosover kupe nego fastbek sa četvero vrata, ali obje bi terminologije mogle biti koristi se za opisivanje njegove cjelokupne estetike. Ideja ovog „prototipa“ bila je spoj luksuza, sportskog duha i tehnologije. Istovremeno je oda počasti korijenima kompanije u ranim 1970-ima – dizajnirali su prvu svjetsku linearnu vodilicu za kretanje (model LSR). Dodatno, ’05’ se odnosi na dvostruku prekretnicu:  Pedesetogodišnjicu THK i petu generaciju vozila od njegovog početka.

carVertical banner - sponsored

LSR-05

“LSR-05 je moćan izlog za THK-ove tehnološke mogućnosti i snažna izjava o tome kako kompanija gleda na budućnost mobilnosti. Dizajn je namjerno čist i elegantan, dok istovremeno prenosi značajan potencijal THK-ovih naprednih tehnologija,” izjavio je Nakamura.

Električni automobil LSR-05 je crossover kupe dinamično i elegantnog eksterijera (vanjske dimenzije: dužina 4995 mm, širina 1965 mm i visina: 1530 mm).

THK LSR-05

Otvorena tema interijera prenosi se na vozačevo okruženje sa širokom površinom ekrana, ​​spajajući modernu tehnologiju s prirodnim materijalima, finim detaljima i vidljivom vještinom izrade. U interijeru ćete pronaći takozvani sistem skrivenih kliznih sjedišta postavljen na ravan pod.

Akihiro Teramachi, izvršni direktor THK-a, objasnio je publici zašto su razvili vozilo: „LSR-05 predstavlja THK-ovo gledište o budućnosti mobilnosti. Vozilo je dizajnirano da potvrdi i pokaže kako naša napredna tehnologija može pomoći u povećanju vrijednosti automobila.”

THK LSR-05

Kontrolna tabla impresivnog izgleda sastoji se od jednog ogromnog ultra širokog ekrana i dva manja koja djeluju kao bočni retrovizori. Primećujemo i kapacitivnu dugmad na dodir, polupravougaoni volan i veliki naslon za ruke gdje možete da komunicirate sa menjačem vozila.

 

Značajne karakteristike

 

Ovo sjajno električno vozilo ima sistem upravljanja na sve točkove, koji uključuje tandem elektromotora s varijabilnim fluksom u zadnjim točkovima od po 93 kW, i jedan elektromotor na prednjoj osovini od 22 kW.

Ostale bitne karakteristike koje se odnose na ovo konceptno vozilo uključuju:

  • aktivna kontrola nivoa suspenzije
  • MR aktivna cijev prigušivača tečnosti (MRDT)
  • Beskontaktno napajanje (CLPS)
  • Električna radna kočnicua (ESB)

Aktivna kontrola nivoa suspenzije (ALCS),  automatski prilagođava visinu automobila u zavisnosti od njegove brzine kretanja i zvuči veoma slično tipu tehnologije koji se već široko primjenjuje u automobilskoj industriji.

ALCS zatim radi u tandemu s THK-ovom elektronski kontrolisanom „MR aktivnom cijevi prigušivača tečnosti (MRDT)“, koja koristi kuglične zavrtnje radi apsorpcije i prigušivanja vertikalnog kretanja karoserije, kako bi se kreirala neprimjetna reakcija na naginjanje.

CLPS sistem je posebno zanimljiv jer omogućuje dinamički bežični prenos energije, koji omogućava „beskontaktno“ prebacivanje snage između pogonskih jedinica radi poboljšanja efikasnosti.

ESB sistem funkcioniše tako što kontroliše četiri kočnice nezavisno preko „biwiring-a“, što bi trebalo da rezultira značajnim smanjenjem težine vozila i veličine paketa zahvaljujući čvrstom THK kugličnom zavrtnju unutar kočionog aktuatora.

(IT mixer)