TikTok, društvena mreža za dijeljenje kratkih video sadržaja, predstavila je svoje prve kreatore kojima će plaćati za objave video sadržaja. No, da bi taj sadržaj stvarno i naplatili, TikTok im je postavio i određene uslove

 

Za sada je TikTok ograničio kreatore na njih 19, a među su David Dobrik, Bretanja Tomlinson, Cheyenne Jaz Wise, Justice Alexander, Michael Le, Marissa Ren i Ross Smith.

Iako su neki od navedenih kreatora i od ranije bili popularni (zahvaljujući računima na drugim društvenih mrežama – David Dobrik i Ross Smith su YouTuberi), većina TikTokera su se proslavili zahvaljujući sadržajima objavljivanim na ovoj aplikaciji.

Spomenimo dr. Fayeza (@lifeofadoctor), po zanimanju doktora hitne medicine, koji je od početka pokretanja TikToka 2019. godine prikupio više od 500.000 sljedbenika. Poznat je po “razbijanju uobičajenih zabluda o zdravstvenoj zaštiti i medicini”. Naime, on svojim pratiteljima pokazuje događanja u svakodnevnom životu doktora.

Tu je i Matt Gresia (@mattgresia), preduzetnik koji koristi TikTok kako bi sljedbenicima “prenio” poslovne vještine, a njih ima više od 13 milijuna.

Dodajmo da će TikTok kroz fond od 200 miliona dolara nastojati podstaći “ambiciozne kreativce koji tragaju za mogućnostima ostvarivanja dodatnih prihoda za život”. Još uvijek se ne zna koliko će često kreatorima biti isplaćivan novac, a ni koliko će dobijati po isplati.

Ukoliko i Vi želite biti izabrani kreator, morate ispuniti ove uslove – morate biti punoljetni, imati minimalno 10.000 pratitelja i imati prikupljenih najmanje 10.000 pregleda vaših filmića u posljednjih 30 dana te objavljivati originalne sadržaje koji ne krši smjernice TikToka.

(Racunalo)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.