Budući da se TikTok suočio s potencijalnom zabranom u SAD-u, nedavno je potvrđeno da je Microsoft zainteresovan za kupovinu kompanije. To bi TikTok-u efektivno učinilo američkom kompanijom bez ikakvih veza s Kinom. Na taj način njene američke operacije više ne bi kontrolisalo ByteDance, TikTok matična kompanija u Kini.

Međutim, čini se da bi Microsoft zapravo mogao planirati mnogo veću akviziciju nego što smo ranije mislili. To je prema izvještaju Financial Times-a (paywall) u kojem su njihovi izvori nagovijestili da Microsoft možda nije zainteresovan samo za američke operacije TikTok-a, već možda i za globalne operacije kompanije.

To znači da bi, ako je tačno, Microsoft kontrolisaoTikTok u cijelom svijetu, ne samo u SAD-u. Izvještaj također tvrdi da će Microsoft datu godinu dana ByteDance-u da se odvoji od TikTok-a i riješi eventualne probleme u vezi sa sigurnošću podataka.

Međutim, izvori publikacije rekli su im da je rok od jedne godine možda prekratak i da bi u stvari moglo biti potrebno čak osam godina da se zaključi transakcija ove veličine. U međuvremenu, TikTok ima rok da do 15. septembra nađe kupca ili rizikuje da bude zabranjen.

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.