Tim Berners-Li osnovao je Internet prije tri decenije tako što je standarde za lociranje, linkovanje i predstavljanje multimedijalnih dokumenata, koje je razvio, učinio besplatno dostupnim. Sada vjeruje da je Internet „odlutao“ i dao ogromnu moć tehnološkim gigantima, te da je vrijeme za promjenu i povratak počecima interneta.

 

Umjesto da postane milijarder kao drugi pioniri interneta, Tim Berners-Li je svoj izum stavio cijelom čovječanstvu na slobodno raspolaganje kako bi svjetska mreža služila povezivanju i dijeljenju informacija i bila svima dostupna.

Danas, međutim, on smatra da se Internet pretvorio u, kako kaže, mjesto gdje ima previše moći. Previše je ličnih podataka u posjedu tehnoloških giganata kakvi su Google ili Facebook, koje naziva imenom „silos“.

Berners-Li kaže da su tehnološki giganti, prepunjeni ogromnim količinama podataka, postali platforme za nadzor i ključari inovacija, prenio je „Njujork tajms“.

Njegove tvrdnje podržane su i potezima pojedinih država, koje žele da uvedu striktnija pravila za privatnost korisnika. Među tim državama su neke u Evropi, ali i pojedine države SAD, kao što je Kalifornija. S druge strane, Facebook i Google se suočavaju i sa tužbama zbog monopolskog ponašanja.

Tim Bernars-Li, međutim, ima drugačiji pristup: njegov odgovor na ovaj problem je tehnologija koja pojedincu daje više moći.

„Cilj je da se pomjerimo ka mreži kakvu sam originalno želio. Ključ za to je da svaka osoba može da kontroliše sopstvene podatke, kao što su koje sajtove je posjećivala, šta je i kako kupovala, koju muziku je slušala… Kompanije bi mogle da imaju pristup ličnim podacima samo uz dozvolu. I to kroz bezbjedan link za specifične stvari, kao što su zajmovi ili personalizovani oglasi. Mogle bi da linkuju i koriste lične informacije selektivno, ali ne da ih skladište“, navodi on.

Njegova vizija suvereniteta ličnih podataka je u oštrom kontrastu sa sadašnjim modelom koji se primjenjuje u kom velike kompanije „žanju i skladište“ podatke i koriste ih.

 

Softver Inrapt

 

Zbog toga je napravio Inrapt, softver baziran na otvorenom kodu koji bi vratio internet na njegove početke.

Njegov softver predstavljen je u novembru i već ga koriste pojedine državne agencije u Belgiji i Britaniji.

Softver ima napredne bezbjednosne i razvojne alate. Omogućava korisnicima da u potpunosti kontrolišu privatne informacije koje dijele. Kada neka platforma želi da pristupi podacima korisnika, ne može to da učini dok korisnik ne da odobrenje. Tek kada to korisnik odobri, kompanije bi mogle da koriste te podatke za svoje poslovne potrebe, kao što je, na primjer, ciljano oglašavanje.

Platforma bi bila besplatna za korisnike, dok bi velike kompanije plaćale naknadu za njeno korišćenje.

Koliko je značaj Tima Bernersa-Lija u svijetu interneta, govori i to što je bio direktor konzorcijuma „World Wide Web“. Pored toga bio je akademik na univerzitetima MTI i Oksford, kao i dobitnik Tjuring nagrade koja se često naziva Nobelom za računarske nauke.

On navodi da je privatnost čest motiv da se pojedincima omogući kontrola nad njihovim podacima. Ali, da ona može biti i mogućnost za razvoj biznisa i novih tehnologija, baš kao što je internet bio na svom početku.

(Sputnik news)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.