Prošle sedmice je objavljeno da je 19-godišnji Jack Sweeney još 2021. godine kreirao Twitter bota koji je imao mogućnost da prati kretanje privatnih aviona koji pripadaju nekoliko tehnoloških milijardera. Ovo je uključivalo nikog drugog do Teslinog izvršnog direktora Ilona Maska do tačke kada je Musk došao do tinejdžera tražeći od njega da prestane.

Musk je rekao Sweeneyju da to predstavlja sigurnosni rizik za njega i ponudio mu je 5.000 dolara da izbriše nalog. Međutim, Sweeney je uzvratio i rekao da će to učiniti za 50.000 dolara, gdje je rekao da će mu novac pomoći oko stvari poput školarine, a možda čak i da kupi automobil poput Tesla Model 3.

Izvršni direktor je tada rekao Sviniju da će razmisliti o tome, ali mu se još nije javio, zbog čega je Sweeney odlučio da svoj razgovor s Muskom iznese u javnost. U razgovoru za Business Insider, Svini je rekao: „On je išao suprotnim putem od mene, pa zašto ja ne bih otišao suprotnim putem od njega?“

Sweeneyjevu je doduše Musku dao nekoliko savjeta o tome kako blokirati praćenje korištenjem sistema koji bi promijenio identifikator njegovog aviona. Prema Sweeneyju, on je rekao da se čini da je Musk poslušao njegov savjet, ali sada to vidi kao novi izazov gdje je rekao da će sada morati „zaobići to“.

Možemo razumjeti zašto Musk možda nije previše voljan platiti Sweeneyju 50.000 dolara da prestane. Ako je Sweeney mogao pratiti kretanje Muskova aviona, ko može reći da neko drugi neće smisliti nešto slično i ponovo tražiti još 50.000 dolara ili više od Muska? Nismo sigurni da li će Sweeney ikada ukloniti svog bota, ali u međuvremenu, njegov rad mu je uspio osigurati posao u kompaniji pod nazivom UberJets gdje je pomogao u razvoju platforme koja prati čarter letove kako bi pronašao jeftinija sjedišta.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.