Svi se pitaju kakva je budućnost Diem kriptovalute, koju je nekada planirao Facebook, a sada komapanija Meta

 

Sve vodi ka tome da se Diem, nesrećna kriptovaluta Facebook-a, ranije poznata kao Libra, nikada zapravo neće materijalizovati.

Prema posljednjim izvještajima, Udruženje Diem pregovara o prodaji svoje imovine kako bi vratilo kapital svojim investitorima.

Nejasno je koja sredstva posjeduje Udruženje Diem, ali Blumbergov izvještaj kaže da udruženje razgovara sa bankarima o prodaji svoje intelektualne svojine i pronalaženju „novog doma za inženjere koji su razvili tehnologiju“.

Ako bi se prodaja dogodila, to bi bio posljednji pozdrav za Diem, projektu kriptovalute koji zagovara Mark Zuckerberg.

Planovi za podizanje stablecoina su godinama zastajali zbog propisa i zakonodavstva. Nakon prvog lansiranja kriptovalute Libra, nekoliko partnera visokog profila povuklo se 2019. godine.

Prošle jeseni, Fejsbuk je pokrenuo mali pilot projekat Novi, novčanik za kriptovalute koji se ranije zvao Calibra. Ali činjenica da je Novi bio primoran da se kandiduje bez podrške za Diem (koristio je Pax Dollar) bila je znak da je budućnost Diem kriptovalute prilično neizvjesna.

Dugogodišnji izvršni direktor Facebook-a David Marcus, koji je nadgledao planove društvene mreže, rekao je tada da je Facebook ostao privržen Diemu.

„Želim da jasno stavim do znanja da Diem kriptovaluta ima našu podršku i namjeravamo da pokrenemo Novi, sa Diemom, kada dobijemo regulatorno odobrenje i krenemo sa poslom“, rekao je tom prilikom Markus.

Mjesec dana kasnije, David Marcus je objavio da napušta Facebook.

Portparol Udruženja Diem rekao je da Blumbergov izveštaj sadrži neodređene „činjenične greške“, ali je odbio da dalje komentariše.

(Engadget)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.