Japanski proizvođač Tošiba je nakon odluke o prestanku proizvodnje laptopova ostatak deonica svog odsjeka za računare prodao kompaniji Šarp

 

Tošiba je tiho zatvorila svoj odsjek za prizvodnju laptopova, stavivši tačku na ovo poglavlje svog poslovanja nakon 35 godina.

Ova kompanija je pre dvije godine Šarpu prodala 80,1% udjela u proizvodnji PC računara za 36 miliona dolara, nakon čega je Šarp to preimenovao u „Dynabook“. Preuzimanje je zaključeno, nakon što je i preostalih 19,9% deonica promjenilo vlasnika.

„Rezultat ovog transfera je potpuno vlasništvo ‘Dynabooka’, koji je odsad u cjelosti pod vlasništvom Šarpa“, objavili su iz kompanije Tošiba.

Prvi Tošibini laptopovi 1985. godine su imali, za to vrijeme, moćne T1100 baterije koje se mogu mijenjati. Imao je mjesto za flopi-disk i 256 KB memorije. Cijena uređaja je sredinom osamdesetih iznosila oko 2.000 američkih dolara.

Tošiba je devedesetih i ranih dvehiljaditih bila na samom vrhuncu. Međutim, dolaskom sve većeg broja novih igrača, njihova ograničena ponuda uzrokovala je pad popularnosti.

U trenutku prodaje Šarpu Tošiba je prodavala 1,4 miliona laptopa godišnje, a 2011. godine je prodala 17,1 milion uređaja, prenosi Rojters.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.