Američka vlada pomogla je Apple-u kada je trebalo, napisao je Tramp na Twitteru, ali sada oni ne žele pomoći istražiteljima u slučaju terorističkog napada u kojem su tri američka vojnika izgubila živote

 

Ponovno se ponavlja situacija kakvu smo vidjeli prije nekoliko godina kada je FBI tražio od Applea otključavanje iPhonea ubice koji je u pomahnitalom napadu ubio 14 osoba a oni su odbili. Zbog toga je Tramp napao Apple jer ne žele da otključaju telefone ubica, dilera i kriminalaca.

Apple je tada ponudio svu pomoć koju može dati, ali jednu stvar su odbili da naprave – omogućiti pristup ubičinom telefonu, tj. napraviti softver za zaobilaženje zaštite koji bi policiji, bez upisivanja šifre, otključao telefon.

Tim Cook, naravno, ne želi da zaštiti teroriste i ubice, već sve korisnike Appleovih telefona jer, ako bi oni napravili softver koji bi omogućio pristup podacima na iPhoneu bez potrebe za šifrom ili biometrijom, postoji mogućnost da se neko dokopa tog softvera, čime automatski svi Appleovi telefoni postaju ranjivi. Iz tog razloga Apple nije htio da otključa ubičin telefon, zbog čega se, našao na udaru i prvog čovjeka SAD-a Trampa.

Glavni tužilac nedavno je od Apple-a zatražio istu stvar – otključavanje dva iPhonea muškarca koji je u vojnoj bazi u Pensacola ubio trojicu mornara. Taj se napad tretirao kao teroristički napad, a istražnim tijelima od velike je važnosti da saznaju s kojim je napadač komunicirao prije svog suludog pohoda.

Te informacije mogle bi im pomoći u pronalaženju saradnika i sprječavanju novih potencijalnih napada. Odgovor iz Applea bio je isti kao i u situaciji od prije nekoliko godina. Istražiocima su ponudili svu pomoć i saradnju, ali neće im pomoći u otključavanju telefona.

Na tu situaciju nije ostao imun ni Donald Tramp koji je, kako drukčije nego putem Twittera napao Apple. Podsjetio je da američka vlada pomaže Appleu u rješavanju njihovih problema s carinama, ali Cookova kompanija odbija da otključa telefone koje koriste ubice, dileri i drugi kriminalci. Moraće stati s takvom praksom i pomoći SAD-u, a tvit je završio svojim poznatim sloganom: „Make America great again“.

Iz Applea, naravno, odbacuju navode da ne žele pomoć u toj istrazi te kažu da su uvijek i na vrijeme odgovorili na sve zahtjeve istražnih organa nakon napada. Istražiocima su dali veliku količinu podataka s tih telefona koji su bili backupirani na iCloudu te su, sve donedavno, istražioci bili zadovoljni sa saradnjom, a dodatnu pomoć zatražili su tek 6. januara, dakle mjesec dana nakon napada.

Ovaj slučaj samo je jedan u nizu koji pokazuje razlike u pogledu na enkripciju i privatnost tehnoloških kompanija i američke vlade. Dok tehnološke kompanije žele zaštititi svoje korisnike i pokazati im da nitko ne može doći do njihovih privatnih podataka skladištenim na telefonima, vlada od njih traži da im se omogući pristup takvim podacima telefonima kriminalca, ubica, dilera itd.

(BBC)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.