Microsoft je od 14. januara prestao pružati tehničku podršku za operativni sistem Windows 7, kako bi se mogao posvetiti novijim tehnologijama, piše BBC. Stručnjaci za sigurnost apeluju na korisnike ovog operativnog sistema da ga nadograde, jer više neće primati važne sigurnosne ispravke i dopune.

Pročitajte još:

 

Što to znači u praksi?

 

Ovo znači da se Microsoft prestaje igrati mačke i miša s hakerima, koji pokušavaju iskoristiti softverske greške u ovom operativnom sistemu. Bez stalnog ažuriranja softvera, kompjuteri s operativnim sistemom Windows 7 će lakše biti zaraženi virusima i drugim malicioznim softverom, stoji na web stranici Microsofta.

Ako koristite „sedmicu“ koja je „unpatched“ (nezakrpana), greške u kodu nikada neće biti ispravljene. Šanse da vaš kompjuter bude napadnut rastu, jer ti softverski propusti postaju naširoko poznati.

 

Koji su rizici ako ostavimo Windows 7?

 

Hakeri koriste maliciozne programe da napadnu, oštete ili onesposobe kompjutere. Oni se koriste za krađu osobnih i financijskih podataka, špijuniranje drugih korisnika ili finansijsku iznudu.

U maju 2017. godine, jedan ogranak engleske Nacionalne zdravstvene službe bio je žrtva WannaCry programa za iznuđivanje novca. U vladinom izvještaju za 2018. godinu zaključeno je da bi napad bio izbjegnut da su kompjuteri bili ažurirani. Hakeri su iskoristili slabosti u „unpatched“ verzijama operativnog sistema Windows 7, i u manjoj mjeri Windows XP-a, koji je Microsoft prestao podržavati.

 

Šta učiniti s kompjuterom koji koristi Windows 7?

 

Kompjuteri koji koriste ovaj operativni sistem funkcionirat će normalno i dalje, ali će biti sve manje sigurni. Iz kompanije pozivaju korisnike prijeći na Windows 10 i to, ako je moguće, na nove kompjutere, radi potpunog doživljaja. „Desetku“ je moguće instalirati i na stare kompjutere, ali Microsoft upozorava da sistem možda neće raditi glatko i bez problema.

Da biste pokrenuli Windows 10, minimalne performanse koje kompjuteri moraju imati su procesor koji radi na taktu od 1 GHz, zatim 16 GB prostora na hard disku i 1 GB RAM-a.

S druge strane, korisnici operativnog sistema Windows 7 ne moraju nadograđivati svoj sistem ako kompjuter koriste izvan mreže.

Zvaničnici u Velikoj Britaniji upozorili su sve korisnike da nakon 14. januara izbjegavaju sva plaćanja ili slanje e-mailova s kompjutera koji koriste „sedmicu“, i da to čine s alternativnih uređaja.

 

Šta će biti s kompanijama?

 

Mnoge kompanije se masovno oslanjaju na aplikacije koje rade samo na Windows 7 sistemima. Ove kompanije mogu platiti Microsoftu ako žele nastaviti ažuriranje svojih Windows 7 Professional ili Windows 7 Enterprise verzija operativnih sistema. Sigurnosne zakrpe i dodaci za tvrtke će biti dostupni do 2023. godine.

Troškovi se kreću od 25 do 200 dolara po uređaju i povećavaju se svake godine. Za kompanije koje koriste mnogo kompjutera, biće sve veći. Osim toga, nije uvijek lako preći na novi operativni sistem, jer postoje neke važne aplikacije koje neće raditi na novijim sistemima, ili bi njihova nadogradnja bila veoma skupa.

Postoje mjesta poput nekih bolnica ili tvornica koje mogu koristiti opremu dizajniranu isključivo za Windows 7.

(index.hr)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.