Tri četvrtine anketiranih osoba u anketi koju je proveo websajt GSMarena preferiralo je čitač otiska prsta naspram sistema prepoznavanja lica. Bilo je razgovora o sigurnosti i praktičnosti, ali hardverska ograničenja su takođe igrala ulogu – 3D identifikacija lica zahtijeva veći izrez „notch“ na ekranu.

Mnogi su komentarisali „zašto ne oba načina?“, ali proizvođači imaju tendenciju da idu s jednim ili drugim – npr. kad je Apple predstavio Face ID, izbacio je Touch ID, Google je uradio sličnu stvar.

Tri četvrtine osoba glasalo za čitač otiska prsta u ekranu
Tri četvrtine osoba glasalo za čitač otiska prsta u ekranu

Huawei je oba načina identifikacije ponudio na Mate 20 Pro, ali to nije potrajalo. Huawei P30 Pro izbacio je 3D skener lica na prednjoj strani kako bi prorez bio manji. Mate RS Porsche Design bio je nešto neobično – imao je jedan od prvih čitača otiska prsta na ekranu, ali i stražnji. Međutim, Huawei nikada nije nastavio sa tom praksom.

Uzgred, bilo je mnogo zagovornika stražnjeg (ili bočnog) montiranog čitača otisaka prstiju, međutim proizvođači to vide kao „lite“ karakteristiku, za razliku od premium – samo pogledajte P30 i P30 lite, Galaxy S10 i S10e, itd.

Pročitajtej još: WhatsApp uveo otključavanje otiskom prsta

Ne nužno i loša stvar, osim ako ne želite flagship koji ima čitač otiska prsta na poleđini ili sa strane. Zatim gledate samo nekoliko opcija – Sony Xperia 1 ili Xperia 5, plus Honor 20 i Pro.

Dakle, ako ne govorimo o Appleu (koji može biti prilično tvrdoglav), čini se da su čitači otiska prsta na ekranu način za napredovanje.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.