Koncept metaverzuma ima vojsku fanova i podršku velikih kompanija koje rade sve kako bi se što bolje pripremili za novu eru. Međutim, izumitelj PlayStationa, Ken Kutaragi, nije jedan od fanova.

U intervjuu za Bloomberg, 71-godišnji Kutaragi rekao je da mu se ne sviđa način na koji je sve predstavljeno: „Radije biste imali ušminkani avatar nego pravog sebe? Realno, to se ne razlikuje od sajtova na kojima anonimno objavljujete poruke.“ Dodao je i da mu se ne sviđaju ni VR sistemi iako njegova bivša kompanija trenutno radi upravo na toj tehnologiji: „Te kacige vas izoluju od pravog svijeta i s tim se ne mogu složiti. Jednostavno me živciraju.“

U isto vrijeme, Kutaragi trenutno radi na novoj kompaniji koja bi ideji metaverzuma pristupila iz drugačijeg, praktičnog ugla. Ascent Robotics pokušava stvoriti sisteme koji bi pomogli transformirati stvarne objekte u podatke koje mogu čitati računari. U praksi, to bi značilo rad na robotima i korištenje softvera kako bi isti roboti što lakše obavljali jednostavne zadatke.

Kutaragi zamišlja stvarnost u kojoj podaci mogu biti proizvedeni u stvarnom svijetu uz pomoć hologramskih slika. Ukratko, umjesto da se uvlači u virtualni svijet, internet bi bio prisutan u fizičkom svijetu i imali biste fizičku interakciju s njim.

(Index.hr)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.