Društvena mreža Twitter povukla se iz dobrovoljnog kodeksa Evropske unije o suzbijanju dezinformacija na internetu, objavila je Evropska komisija.

Evropski komesar za unutarnje tržište Tijeri Breton rekao je da Twitter napušta dobrovoljni Kodeks dobre prakse o suzbijanju dezinformacija.

„Ali, obaveze ostaju. Možete bježati, ali se ne možete sakriti“, napisao je on na Twitteru, prenosi „Hina“, pozivajući se na „DPA“.

Kodeks uključuje obavezu praćenja političkog oglašavanja, prestanak finansiranja autora dezinformacija i saradnju s organizacijama za provjeru tačnosti (fact-checking).

Breton je kazao da će borba protiv dezinformacija biti pravna obaveza prema takozvanom Aktu o digitalnim usluga, koji će stupiti na snagu od 25. augusta.

Novi zakon takođe znači da će kompanije morati moderirati svoje platforme i uklanjati štetan sadržaj poput dezinformacija te uvesti protokole kako bi se blokiralo njihovo širenje.

Kompanije takođe moraju povećati transparentnost u pogledu odnosa prema svojim korisnicima i pojednostaviti ugovore s njima.

„Naši će timovi biti spremni za provođenje zakona“, napisao je Breton.

Twitter i druge društvene mreže, uključujući TikTok, Metu i Google, potpisali su dobrovoljni kodeks 2018. godine.

Evropska komisija je u februaru objavila izvještaj o tome kako platforme provode kodeks i istakla da Twitter nije pružio „specifične informacije ni ciljane podatke“ vezane uz obaveze o transparentnosti, prenosi „AlJazeera“.