Psi roboti – dugotrajni, okretni, izdržljivi

 

Svi smo vidjeli filmove u kojima roboti patroliraju vojnim bazama. Stvar u vezi s robotima je u tome što se oni ne umaraju, a mogu i „vidjeti“ više od ljudi i mogli bi uočiti stvari koje bi čovjeku inače mogle nedostajati zbog umora ili puke lijenosti. Stoga zapravo ne čudi saznanje da je američko ratno vazduhoplovstvo testiralo pse robote koji pomažu u zaštiti njihovih baza.

Pročitajte još: Spot – Robot pas iz Boston Dynamics košta 74.500 dolara

Ovi „psi roboti“ poznati su kao Vision 60, a razvila ih je kompanija koja se zove Ghost Robotics. Njih se naziva i bespilotnim zemaljskim vozilom. Mogu se koristiti za daljinsko presretanje, zajedno sa obavještajnim, nadzornim, izviđačkim misijama, kao i za mapiranje, komunikaciju i sigurnost.

Ghost Robotics se hvali njima kako su “nezaustavljivi”. „Pored stabilnosti na svim terenima i rada u praktično bilo kom okruženju, osnovni princip dizajna naših nogatih robota je smanjena mehanička složenost u poređenju s bilo kojim drugim robotima sa nogama, pa čak i tradicionalnim UGV s gusjenicama na točkovima. Smanjujući složenost, sami po sebi povećavamo trajnost, okretnost i izdržljivost, a smanjujemo troškove postavljanja i održavanja zemaljskih robota“, navode iz kompanije.

U vježbi koja je održana u vojnoj vazduhoplovnoj bazi Nellis  osim regularnih vojnih snaga učestvovali su i pripadnici vazduhoplovne nacionalne garde iz svih dijelova SAD-a. Vježba je osmišljena tako da testira Napredni sistem upravljanja borbom (Advanced Battle Management System) naredne generacije.

Američki vojnik i pas robot zajeno u patroli
Američki vojnik i pas robot zajeno u patroli (Foto: David Carbajal/expeditionarycenter.af.mil)

Tokom ove vježbe u Nellisu psi roboti Vision 60 omogućili su vojnicima povećanu vizualnu procjenu područja, kao i mogućnost čuvanja većeg opsega terena.

Iako bespilotna kopnena vozila nisu baš novost, činjenica da su ovi roboti Vision 60 mali i modularni znači da će biti prenosiviji i lakši za postavljanje.

 

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.