Štampane kuće iz Čačka gotove za 15 sati: Zidane i montažne objekti postaju prošlost

 

Sa revolucionarnim razvojem modernih tehnologija u 21. veku gradnja stambenih objekata od blokova ili postavljenje montažnih kuća postaće prošlost. Štampane kuće od betona postaju stvarnost u istočnoj Evropi.

Nikola Rakić rođen u Švajcarskoj svoje stečeno znanje na Fakultetu organizacionih nauka u Srbiji primjenio je na najbolji mogući način i to u Čačku, kreirajući mašinu koja može štampati betonske objekte za stanovanje na tri sprata za nevjerovatnih 15 sati.

„Trenutno sada radimo na razvoju i unapređenju najveće CNC mašine na Balkanu, koja će funkcionisati na princima 3D štampača. Gabariti ove mašine su enormni, visine deset metara kao i širine takođe 10 metara i ne postoji ograničenost u dužini. Mašina nam omogućuje da sama može da odštampa betonske objekte po zadatom nacrtu i posebnoj recepturi poznate kompanije ‘Lafarž Holcim’ firme koja će ispunjavati sve ISO standarde u pogledu kvaliteta smjese od koje se gradi“, rekao je za RINU Nikola Rakić, jedan od idejnih tvoraca prve mašine ovakvog tipa na Balkanu.

Sam objekat se lije na licu mjesta, postavljanjem 3D štampača, lako se transportuje i za montažu su neophodna od 2 do 4 čovjeka, i to traje oko tri sata.

„Mi sada projektujemo tu posebnu mješalicu koja će praviti tu inovativnu smesu koja je sama po sebi termo-izolacionog karaktera. Mašina po našem proračunu za jedan sekund može da izlije od 20 do 40 centimetra zida. To bi značilo da za nekih 15 sati rada 3D štampača može biti gotov objekat od 100 kvadrata sa svim unutrašnjim zidovima. Mogućnost naše mašine doseže do gradnje stambenog objekta do tri sprata“, kazao je Rakić.

 

Cijena – 195 evra po kvadratu

 

Podršku ovom projektu pružili su profesori sa Mašinskog fakulteta. Oni rade na izradi softvera za projektovanje stambenih objekata kao i firma „Mikro kontrol“ koja je zaduženu za samu automatizaciju mašine.

„Kompletan proizvod je produkt kompanije ‘Natura eko’ sa timom stručnjaka. Do sada ovakav tip mašine još nigde nije proizveden u istočnoj Evropi i sada radimo na dobijanju svih potrebnih ISO sertifikata koji nam omogućavaju da se ovaj produkt može izvoziti i van granica naše zemlje, što će u mnogome doprinijeti otvaranju novih radih mjesta“, istakao je Nikola.

Prve pilot štampane kuće u Srbiji biće izgrađene početkom trećeg kvartala 2021. godine u Čačku.

„Imamo podršku grada Čačka sa kojim smo potpisali ugovoru septembru mjesecu ove godine za izgradnju prvih stambenih objekata veličine oko 50 kvadratnih metara za socijalno najugroženije građane. Cijena izgradnje ovakvih tipova koštaće 195 evra po kvadratu“, dodaje Rakić.

Objekat za stanovanje može da se odštampa u bilo kom obliku, a jedina ograničenja su da objekat ne prkosi zakonima fizike.

Nikola je u Čačak došao zbog supruge i ostao u ovom srpskom gradu. Svoje inovativne biznis ideje realizuje u prostorijama Naučno tehnološkog parka, gdje koristi kancelarijski i halski prostor.

(B 92)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.