Intel je morao potpisati još jedan poraz od AMD u Evropi, jer čini tek 25 do 30 posto udjela u odnosu na glavnog konkurenta

 

Prema istraživanju provedenog od strane Evropske hardverske udruge (EHA – European Hardware Association) u budućnosti će u Evropi AMD izabrati 60 posto ispitanika, a njih 40 posto Intel.

U istom razdoblju lani bilo je obrnuto, Intel je planiralo kupiti 60 posto ispitanih, a AMD 40 posto ispitanih.

Samim time, istraživanje nije baš potpuno relevantno jer ako se tiče kupovine u bližoj budućnosti, onda ne bi smjelo doći do situacije u kojoj AMD potpuno dominira na tržištu procesorskih jedinica (CPU).

Zato, sve se lako može okrenuti dogodine. Bar u teoriji…

Jer, predugo je Intel odbijao da spusti cijene, a čak i kad ih je ponešto spustio, to nije dovoljno da bi mogao konkurisati AMD-u, koji nije više kompanija kakvu smo znali od prije nekoliko godina.

Pročitajte još: AMD-ov novi čip Navi 23 GPU će imati podršku za ray tracing

Na primjer, njegova Ryzen serija je vrhunska, takmiči se rame uz rame s najboljim što Intel ima da ponudi, a ipak je osjetno jeftinija.

Proizvođači zbog toga ne razmišljaju previše jer iako Intel ima ime i označava prestiž, jasno je da nema smisla trošiti novac na nešto daleko skuplje, a kvalitetom praktički jednako. Nažalost po

Intel, na svjetskom nivou situacija mu još uvijek ide u prilog pa se svim silama bori da ne spušta cijene. I kroz istoriju je uvijek bilo tako.

U Intelu bi napravili sve osim spuštanja cijena, zato što je to bila stvar principa, odavanje svojevrsne časti proizvodu kojeg smatraju daleko boljim od onog kojeg nudi konkurencija. Naravno, prošla su to vremena…

Ryzen je bila prekretnica, i sa tom se serijom zauvijek zatvorila ona priča o slabijem AMD-u, lošijim performansama na najvišim nivoima…

AMD sad konkuriše Intelu u svakom segmentu, a uz to je prihvatljiviji cijenama i otvoreniji prema korisnicima, koji uveliko kažnjavaju Intel. Bar u Europi.

(ICT Business)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.