Četrnaest porodica iz Konga tužile su tech kompanije, a među njima su najzvučnija imena Tesle i Applea za saučesništvo u smrtima afričke djece koja su protiv svoje volje tjerana na rad u rudnicima kobalta

 

Porodice iz Konga tužile kompanije Teslu, Apple i Microsoft za saučesništvo u smrti djece na prisilnom radu u rudnicima kobalta putem organizacije za ljudska prava u SAD-u, International Rights Advocates.

Kompanija Tesla, američkog ekscentričnog milijardera Elona Muska jedna je od pet svjetskih tehnoloških kompanija čija se imena spominju u navedenoj tužbi.

Tu su još Apple, Alphabet (Googleova matična kompanija), Microsoft i Dell.

Navedene kompanije su tužene za suučesništvo u smrti djece koja su protiv svoje volje tjerana na rad u rudnicima kobalta. Kobalt je metal koji se koristi za izradu baterija koje pogone smartfone i računare.

 

Prva tužba ove vrste u svijetu

 

U tužbi se navodi da su navedene kompanije dio sistema koji koristi prisilan rad zbog kojeg je, kako tvrdi 14 porodica iz Konga, došlo do ozbiljnog ozljeđivanja i smrti njihove djece.

Ovo ujedno predstavlja i prvi slučaj tužbe protiv grupe tehnoloških kompanija oko načina na koji dolaze do kobalta.

Pročitajte još: Baterije budućnost auto-industrije u Detroitu

Zajedno s tužbom koja je podnesena sudu u Vašingtonu priložene su i fotografije djece s unakaženim ekstremitetima ili bez ekstremiteta.

Šestero od 14 djece u slučaju poginulo je u urušavanju tunela, dok su preostala djeca pretrpjela teške ozljede koje su ostavile trag na njihov daljnji život, uključujući i slučajeve paralize, navodi se u tužbi.

 

„Umrite od gladi ili riskirajte…“

 

Te kompanije, najbogatije kompanije na svijetu, te kompanije koje proizvode luksuzne uređaje, dozvolile su djeci da ostanu osakaćena i da ginu kako bi oni dobili svoj jeftini kobalt, rekao je Terrence Collingsworth, advokat koji zastupa navedene porodice.

U tužbi se navodi da su neka djeca plaćena tek dolar i pol po danu te da su primorana raditi šest dana u sedmici.

Umrite od gladi ili riskirajte život kako biste pokušali se prehraniti. To su izbori za te ljude, dodaje Collingsworth.

 

Kobalt – ključ svih baterija

 

Kobalt je ključna komponenta u izradi litijum-ionskih baterija koje se koriste u milionima proizvoda koje prodaje tech industrija, a više od polovine svjetskog kobalta proizvodi se u Kongu.

Prema izvještaju Evropske komisije iz 2018. godine, svjetska potražnja za kobaltom očekuje porast između 7 i 13 posto.

Iz Della su se oglasili saopštenjem u kojem navode da nikad nisu svjesno koristili izvore kobalta koji koriste dječju radnu snagu, a s tim u vezi pokrenuli su i istragu.

Preostali tech divovi iz optužnice, kao i rudarska tvrtka Glencore, zasad se po tom pitanju nisu oglasili.

(Sky News)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.