Meta planira „privremeno“ da zatvori Threads u Turskoj kao odgovor na privremenu zabranu koju je prošlog mjeseca nametnuo tursko tijelo za zaštitu konkurencije (TCA) zbog načina na koji Meta dijeli podatke između Threads-a i Instagrama

 

Meta je saopštila da će korisnicima u Turskoj biti zabranjen pristup njihovoj novoj društvenoj mreži Threads od 29. aprila.

Threads korisnički nalozi su usko povezani sa Instagramom – toliko da ne možete ni da se prijavite na ovoj društvenoj mreži ako niste otvorili nalog na Instagram. Ova činjenica, kao i činjenica da Meta dijeli podatke među svojim društvenim mrežama, razlog je negodovanja turskog regulatora.

Agencija za zaštitu konkurencije Rekabet Kurumu završila je istragu prošlog mjeseca i zabranila Meti da dijeli korisničke podatke između Instagrama i Threads-a.

Meta se protivi takvoj odluci, tvrdeći da su oni u skladu sa potrebnim propisima i da će se žaliti na odluku. Međutim, do završetka tog procesa, odlučili su da jednostavno ugase Threads u Turskoj. Biće to privremeno odsustvo, kažu, i nadaju se da će korisnicima što prije ponovo omogućiti pristup svim svojim uslugama.

Svi građani Turske, koji imaju nalog na Threads, mogu ga samo privremeno deaktivirati ili potpuno izbrisati. Ova promjena neće uticati na rad ostalih Metinih platformi u toj zemlji, pa će Facebook, WhatsApp i Instagram nastaviti da funkcionišu kao i do sada.

Turska je 2022. godine izrekla kaznu od 18,6 miliona dolara kompaniji Meta zbog kombinovanja korisničkih podataka na Facebook-u, Instagramu i WhatsApp-u. U januaru ove godine, turski TCA je rekao da će Meta morati da plati dodatnih 160.000 dolara kazne svaki dan zbog nepoštovanja prethodne naredbe. TCA je tvrdio da je poruka obavještenja koju je Meta poslala korisnicima o svojim praksama dijeljenja podataka bila nedovoljna i da joj nedostaje transparentnost.

 

Meta ucjenjuje korisnike koji žele da imaju Threads profil

 

Meta se suočava sa višegodišnjim kritikama na način na koji primorava korisnike da kreiraju Instagram nalog kako bi stekli Threads profil.

U početku, jedini način na koji je Meta dozvolila korisnicima da izbrišu Threads profil bio je brisanje cijelog Instagram naloga, iako je kasnije uvela poseban mehanizam za one koji žele da odbace samo svoj Threads profil.

Kako bi postala usklađena sa propisima u EU, Meta je prvobitno odgodila lansiranje Threads u regionu i uvela funkciju „pregled bez profila“ za tržište EU prošle godine kada je konačno lansirala uslugu, dajući korisnicima ograničen pristup društvenoj mreži bez morate kreirati nalog.

(IT mixer)