Priča se da je AMD u rukavu imao još jednog višejezgrenog procesora, ni manje ni više nego 48-jezgreni CPU

 

AMD priprema 48-jezgreni procesor za svoju paletu centralnih procesora Ryzen Threadripper 3. generacije, prema nezvaničnom izvoru, što potvrđuje neka prethodna nagađanja.

Ponuda od 48 jezgara (96-nitnih) istaknuta je u postu na kineskom tehnološkom sajtu (kako je uočio Tech Powerup), a procesor se navodno navodi u kodu za CPU-Z verziju 1.91 (CPU-Z je profiliranje i aplikacija za praćenje koja opisuje hardver koji radi na vašem računaru).

Pod pretpostavkom da postoji kako se priča, 48-jezgreni čip će se nalaziti između prethodno potvrđenog 64-jezgrenog Ryzen Threadripper-a 3990X, koji bi u prodaju trebao stići u nekom trenutku ove godine (vjerovatno će biti prije, a ne kasnije), i već lansirani 3970X koji ima 32 jezgre.

ITmixer preporučuje:

 

Hihg-end opcije

 

Čini se da bi imalo smisla dati vrhunskim kupcima još jednu opciju između ova dva procesora, što bi logično bilo 3980X (iako imajte na umu da nikada nije postojao 2980X – tako da jaz u imenima modela u ponudi ne znači nužno bilo šta).

I dok navedeni izvor nije onaj u koji smo posebno sigurni (zato prema ovim glasinama postupajte s malo opreza), ranije ugledni izvor nagovijestio je da će postojati model sa 48 jezgara. Ovaj drugi izvor ispravno je otkrio postojanje modela 3990X, a TDP je dobio tačnost od 280W – jedan je od rijetkih specifikacijskih detalja koji je AMD otkrio o novom dolazećem flegšipu.

Konačno, tada nam preostaju poučena nagađanja o mogućem postojanju 48-jezgrene opcije, a dalje u tom smislu, očekuje se da će cijena 3990X kupcima natjerati suze na oči.

Imajte na umu da je AMD ove vrhunske čipove namijenio ciljanoj publici ‘hollywoodskim stvaraocima’, a posebno u slučaju 64-jezgrenog modela.

U svakom slučaju, verovatno ćemo uskoro čuti više o dolazećem modelu 3990X – što je sasvim moguće na CES 2019 – i tako ko zna…

(TechRadar)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.