Borbeni robot ThEMIS je spor i ubrzava samo do 15-20 kilometara na sat

 

Vojnici Oružanih snaga Rusije zarobili su borbeni robot THeMIS estonskog proizvođača Milrem Robotics. Ruska vojska nikada ranije nije naišla na ovu zvijerku i zaista, vozilo je veoma zanimljivo.

Gubitak ove robotske platforme je izuzetno bolan za Ukrajince: mediji su objavili da Ukrajina ima samo 14 robota ovog tipa.

THeMIS je skraćenica od „Tracked Hybrid Modular Infantry System“ – hibridni modularni pešadijski sistem na gusjenicama. Jednostavno rečeno, to je bespilotno kopneno transportno vozilo dizajnirano da pruži podršku trupama, koje služi kao transportna platforma, daljinska oružna stanica, jedinica za otkrivanje mina, itd. Zahvaljujući modularnosti, uloga robota se može brzo promijeniti instaliranjem drugačijeg alata na njega.

Specijalisti iz ruske odbrambene industrije će vjerovatno biti zainteresovani da pogledaju ovu hibridnu spravu, uključujući dizel motor, bateriju i vučne elektromotore.

Korišćenje svih komponenti obezbjeđuje se rad od 15 sati THeMIS-a, što je veoma ozbiljan pokazatelj za zemaljski dron. Istovremeno, dron ThEMIS je spor (u estonskom stilu) i ubrzava samo do 15-20 kilometara na sat. ThEMIS je dugačak 2,4 metra i širok 1,15 metara. Težina praznog vozila 1,6 tona. Maksimalna nosivost – 1,2 tone.

Platformu kontroliše operater preko radio kanala, ili prati unaprijed određenu rutu. Za orijentaciju u prostoru opremljen je setom video kamera i senzora, podaci sa kojih ulaze u sistem upravljanja. Može samostalno da patrolira datim područjem.

Još nije jasno koja je varijanta ThEMIS-a dospjela u rusko zarobljeništvo, ali je moguće da je riječ o „lovcu-ubici“. Ovi dronovi mogu biti opremljeni teškim mitraljezima, bacačima granata kalibra 40 mm, protivtenkovskim oružjem, pa čak i automatskim topom od 30 mm.

ThEMIS je jedna od najnaprednijih platformi ovog tipa na svijetu. Ruska vojska će ga pažljivo proučiti, a stečeno znanje staviti u službu svoje odbrambene industrije.