Prije izlaska na berzu iz Uber-a su upozorili investitore na to da postoji mogućnost da kompanija nikada ne bude profitabilna, a uprkos tome njihovu inicijalnu ponudu dionica i izlazak na berzu s nestrpljenjem su čekali brojni analitičari i investitori.

Vrijednost kompanije prilikom IPO-a bila je manja u odnosu na neka ranija predviđanja i očekivanja, a cijena dionica u padu je nakon početka trgovanja na berzi.

Uber objavio prve poslovne rezultate otkako se njihovim dionicama trguje na berzi, a cifre koje je predstavio CEO Dara Khosrowshahi na gornjoj su granici očekivanja, tako da bi trebali da budu zadovoljni njima.

Tokom poslednjeg tromjesečnog kvartala Uber je tako ostvario prihod u iznosu od 3,1 milijardi dolara, ali kvartal su završili u minusu od oko 1,01 milijardi dolara, što je takođe u skladu s prethodnim najavama koje su se kretale od 1 do 1,1 milijardi dolara gubitka.

Takvi rezultati pozitivno su odjeknuli berzom te je nakon njihove objave cijena dionice kompanije porasla za 2,6 posto, komentarisali su na Reuters-u navodeći razmišljanja nekih analitičara koji smatraju da će investitori sigurno cijeniti znakove napretka u poslovanju Uber-a u mnogima ključnim područijima, iako su „još uvijek jako daleko od profitabilnosti“.

Khosrowshahi je pri tome rekao kako je Uber globalni igrač čiji je cilj brz i efikasan rast tokom dugog razdoblja, što znači da ulagači moraju da budu strpljivi i vjerovati čelnim ljudima kompanije da će poslovanje rasti iz kvartala u kvartal, a zajedno s njim i cijena dinice i profit.

Što se kratkoročnog poslovanja tiče, do kraja godine možemo očekivati slične rezultate i velike minuse jer će Uber nastaviti sa ulaganjem i širenjem odjeljenja Uber Eats za dostavu hrane, a neki od problema uključuju konkurenciju, nedostatak vozača na nekim tržištima i regulativu.

(IT vesti)