Ilegalnoj tržnici „DarkMarket“ je imalo pristup gotovo 500.000 korisnika, s oko 2400 prodavača, a vrijednost transakcija u kriptovalutama iznosila je više od 140 miliona evra

 

U međunarodnoj operaciji njemačke policije i Evropske policijske agencije ugašena je ilegalna ‘online’ tržnica „DarkMarket“ za kupoprodaju ilegalnih narkotika, saopštio je u utorak Evropol (Europol).

Tržnici „DarkMarket“ je imalo pristup gotovo 500.000 korisnika, s oko 2400 prodavača, a vrijednost transakcija u kriptovalutama iznosila je više od 140 miliona evra (170 miliona američkih dolara).

Na DarkMarketu se trgovalo svim vrstama droge, prodavao se novac, detalji ukradenih ili krivotvorenih kreditnih kartica, anonimne SIM kartice i malware, dodaje Evropol u saopštenju.

U operaciji koju je koordinisao Evropol učestvovale su policije Njemačke, Australije, Danske, Moldavije, Ukrajine, Ujedinjenog Kraljevstva i SAD-a.

Tržnice na ‘dark webu’ su stranice elektronskih trgovina koje su van dohvata uobičajenih pretraživača. Posebno ih vole kriminalci jer se kupce i prodavače vrlo teško otkriva. Plaćanja na DarkNetu se odvijaju putem kriptovaluta kao što su bitkoin i monero.

U Ukrajini i Moldaviji zaplijenjeno je više od 20 servera.

(Zimo)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.