Nova ultra brza kamera sposobna je da napravi bilion slika u sekundi, kao i da fotografiše providne predmete i pojave

 

Lihong Vang sa Kalifornijskog tehnološkog instituta već je napravio najbržu kameru na svijetu. Ovaj uređaj je mogao da napravi deset biliona slika u sekundi. Ali ponekad samo brzina nije dovoljna. Zapravo, čak ni ultra brza kamera ne može fotografisati stvari koje ne može vidjeti.

U tom cilju, Vang, profesor medicinskog i elektrotehničkog inženjerstva Bren, razvio je novu kameru koja može da napravi do bilion slika prozirnih objekata u sekundi. Dokument o kameri pojavljuje se u broju od 17. januara u časopisu Science Advances.

Ova nova kamera kombinuje tehnologiju prve, sa starijom tehnologijom koja se naziva fazno-kontrastna mikroskopija.

Fazno-kontrastna mikroskopija je prilično stara, tačnije ima više od 100 godina kako je prvi put upotrebljena. Kreirao ju je holandski fizičar Fric Zernike da posmatra providne materijale, piše Tweak Town.

Radi tako što se posmatraju svjetlosni talasi koji usporavaju dok ulaze u različite materijale.

„Ako imamo mrežu neurona, možda ćemo vidjeti njihovu komunikaciju u realnom vremenu. Ono što smo uradili je da prilagodimo standardnu fazno-kontrastnu mikroskopiju tako da omogućava veoma brzo snimanje, što nam omogućava da vidimo ultra brze pojave u providnim materijalima“, rekao je Vang.

Dio sistema koji se brzo slika, sastoji se od nečega što Vang naziva kodiranje komprimiranom ultrabrzom tehnologijom bez gubitaka (LLE-CUP).

Pročitajte još: Čudesni snimci mikrosvijeta – ovo su pobjednici Nikonovog takmičenja „Small World in Motion“ | Video

Za razliku od većine drugih veoma brzih tehnologija za video-snimanje koje prave niz slika uzastopno, dok ponavljaju događaje, LLE-CUP sistem pravi jedan snimak, snimajući sva kretanja koja se događaju u toku vremena do snimanja.

Pošto je mnogo brže snimiti jedan snimak nego više snimaka, LLE-CUP je u stanju da hvata kretanje, kao što je samo kretanje svjetlosti.

(IT mixer)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.