Evropska Unija želi da univerzalni punjači budu za sve mobilne telefone kako bi se smanjila količina otpada, ali Apple se protivi, kažu da takav potez guši inovativnost i stvara troškove od čak 1.5 milijardi eura

 

Evropska Unija je predložila i zalaže se za uvođenje univerzalnih punjača za smartfone, kako bi se smanjila količina otpada. Univerzalni punjači nisu novost, većina proizvođača smartfona ima iste punjače, ali jedna kompanija oduvijek odskače, a to je Apple.

Europski Parlament predložio je amandman kojim bi univerzalni punjači postali obavezni. Apple je reagovao na ovaj prijedlog, kojem se protivi.

Apple smatra da će standardizacija punjača ugušiti inovativnost na tom području, kritika koja ima smisla.

Osim toga Apple navodi kako će to biti problem za korisnike jer će povećati troškove. Kompanija je provela istraživanje prema kojem bi standardizacija punjača donijela troškove od 1.5 milijardi eura.

Apple je djelomično već prešao na USB-C standard, zadnji iPad Pro i MacBook modeli imaju Type-C utore. A iPhone 11 Pro modeli dolaze s USB-C punjačem. Doduše treba mu C-to-Lightning kabal za spjanje sa smartfonom.

Evropska Komisija uskoro bi trebala da objavi svoje istraživanje, kada ćemo imati bolji uvid u situaciju.

(Racunalo)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.