Samsung povećava ulaganja u sektor 5G jer se nada da će adaptacija 5G tehnologije u 2020. da poboljša zaradu u svim sektorima

 

Korejski proizvođač Samsung će u 2020. da povećava ulaganja u sektor 5G-a, iako integracija mreže u mnogim zemljama ide sporije nego što se predviđalo.

Korejski tehnološki div Samsung Electronics upravo je izbacio finansijske rezultate četvrtog kvartala 2019.

Prema izvještaju The Vergea, kompanija je zabilježila stabilne prihode s minimalnim zabilježenim rastom od jedan posto, podigavši sveukupni iznos na 59.9 milijardi wona (50.7 milijardi dolara), dok je oprativna zarada pala za 34 posto na 7.1 milijardu wona (6 milijardi dolara).

Glavni razlog pada zarade, navodi izvor, je pad cijena memorijskih čipova, Samsungovog najunosnijeg posla u posljednjih nekoliko godina.

Posao panela za ekrane takođe je zabilježio drugu godinu pada profita, dijelom zbog slabe potražnje.

Mobilni odjel, odgovoran za sve najpopularnije smartfone, zabilježio je rast u odnosu na 2018., što je Samsung opravdao ‘čvrstom’ prodajom flagship uređaja i profitabilnosti smartfona poput popularne serije Galaxy A.

Samsung se trenutno nada da će adaptacija 5G tehnologije u 2020. da poboljša zaradu u svim sektorima.

Ciklus nadogradnje na 5G pomoći će mobilnom odjelu, ali Samsung se nada da će pomoći i pri prodaji memorije.

A razlog je to što će uvođenjem tehnologije povećati broj kompanija koje imaju data centre, kao i korisnika koji žele da njihov mobilni uređaji podržavaju 5G.

Konačno, kompanija planira da razvije integrisani 5G čip za masovno tržište i prošire potražnju za OLED ekranima i kamera visoke rezolucije.

Samsung takođe upozorava da ‘još nitko nije siguran koliki će biti realni tempo ekspanzije 5G-a’.

The Verge naglašava da je upravo ova izjava postala prilično popularna u ovogodišnjim predviđanjima tehnoloških kompanija.

Razvoj i integracija 5G-a imat će ogroman uticaj na Samsung, s obzirom da je u njegovu popularizaciju i razvoj direktno ili indirektno upleten velik broj odjela u samoj kompaniji.

(The Verge)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.