Matične ploče opremljene AMD X670 serijom čipsetova već primaju ažuriranja BIOS-a sa novim AGESA kodom, kako bi bile spremne za nadolazeću Ryzen 9000 seriju procesora zasnovanu na Zen 5 arhitekturi.

Kasnije tokom godine, AMD planira da zvanično lansira svoju najnoviju seriju desktop procesora, Ryzen 9000, koja je izgrađena na temeljima Zen 5 arhitekture jezgra. S druge strane, mobilne verzije će se pojaviti u tri varijante: Strix Point, Strix Halo i Fire Range.

Desktop varijanta nosiće kodno ime Granite Ridge. Postojeće generacije matičnih ploča biće kompatibilne s novim procesorima nakon ažuriranja firmware-a, a proces ažuriranja BIOS-a već je započeo, pripremajući teren unapred.

ASUS je nedavno lansirao novi firmware za svoje ROG Crosshair, ROG STRIX X670E i druge modele matičnih ploča. Ovaj BIOS, zasnovan na AGESA 1.1.7.0 mikrokodu, ne samo da podržava upotrebu sistemskih memorija većeg kapaciteta do 256 GB DDR5 modula, već je značajno i zbog preliminarne podrške za rad s Zen 5 procesorima.

Postoji pretpostavka da je ASUS možda greškom pomiješao kodna imena, dodajući podršku za mobilnu verziju procesora FireRangePi umesto Granite Ridge, što se podudara s CPUID identifikacionim kodom 00B40Fkk namenjenim desktop verziji.

Ovakve prakse nisu neuobičajene u industriji matičnih ploča. Na primer, podrška za Ryzen 8000G APU seriju pojavila se u BIOS ažuriranjima pet meseci pre zvaničnog lansiranja novih procesora.

Ako pratimo ove indikacije, serija Granite Ridge trebala bi biti objavljena tokom trećeg kvartala ili na početku četvrtog, a s obzirom na AMD-ovu tradiciju imenovanja, nosit će oznaku Ryzen 9000.

Arhitektura Zen 5 predstavlja potpuno nov dizajn, s velikim unapređenjima u odnosu na svoje prethodnike Zen 3 i Zen 4, donoseći značajne performanse koje ne treba zanemariti, izveštava „BenchMark“.