Odzvonilo teškim reklamama

 

Google internet-preglednik Chrome dobro je poznat po svojoj večitoj gladi za RAM memorijom, čime svakako može da uspori rad računara. Nije, međutim, Chrome uvijek kriv za to…

Ponekad su za to odgovorne i reklame sa sajtova. Upravo zbog toga, developeri Googlea rade na alatki koja bi trebalo da riješi taj problem, i to tako što će zaustaviti učitavanje „preteških“ reklama i oglasa, koje prekomjerno opterećuju memorijske resurse računara.

Novi alat je prvi put spomenut u poruci Chromium developera, a potom je iz Googlea stigla potvrda i pojašnjenje o čemu se tu zapravo radi.

Reklame i oglasi će biti blokirani ako koriste procesor računara duže od 60 sekundi, ako ga koriste duže od 15 sekundi u bilo kom vremenskom okviru od 30 sekundi ili ako koriste više od četiri megabajta mrežnog saobraćaja za učitavanje resursa.

Svaki oglas koji bude uklonjen na taj način biće zamijenjen porukom u kojoj će biti objašnjeno zbog čega je uklonjen.

Korisnici novi alat mogu da isprobaju u test internet-pregledniku Google Chrome Canary, koji je još u eksperimentalnoj fazi. Od objave zvaničnog izdanja dijele nas mjeseci programerskog rada.

(B92 / TechRadar)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.