Izvršni direktor firme za kibernetičku sigurnost iskoristio je AirTag za pronalaženje svog ukradenog skutera

 

Apple AirTag izvorno je namijenjen korisnicima da prate svoje ključeve i torbe u slučaju da nestanu, ali čini se da su ljudi počeli pronalaziti drugu upotrebu, bilo da se radi o traženju ukradenog bicikla ili o advokatima da dokažu da gradski zvaničnici bacaju imovinu beskućnika.

Tako da ne izneneađuje još jedna priča o tome kako je AirTag iskorišten za pronalaženje ukradene imovine. Ovaj put priča dolazi od Dana Guida, izvršnog direktora Trail of Bits, firme za kibernetičku sigurnost. Prema Guidu, njegov električni skuter je ukraden prije nekoliko dana. Na Twitteru je objavio da je primjetio da lopovi nisu znali da je prethodno u ukradeni električni skuter sakrio dva AirTag-a.

Pogledajte još: Xiaomi Mi 1S – električni skuter kojem je teško odoljeti

Guido kaže da je razlog za dva tragača bio taj što bi jedan djelovao kao mamac i stavljen je unutar prostora za točak. Ideja je bila da ako ga lopovi pronađu, unište i bace ali ne bi tražili nigdje drugdje. Drugi AirTag je bio sakriven unutar ručke skutera i prekriven crnom ljepljivom trakom.

Prema Guidu, službenici njujorške policije u početku nisu željeli pomoći jer nisu bili upoznati sa AirTag tehnologijom. Iz početka su mislili da ih Guido možda koristi za neku prevaru ili krađu, ali ih je na kraju nagovorio. Guido je na kraju locirao svoj ukradeni električni skuter, iako je bilo malo drame u vezi prijetnji smrću, pa ako želite potpuni pregled događaja, možete pogledati kompletnu priču na Twitteru iznad.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.