Volkswagen je najavio kako će u novi Golf biti ugrađena V2X bežična tehnologija pomoću koje automobili mogu da međusobno komuniciraju, što bi moglo podići nivo bezbjednosti na putu i smanjiti broj nesreća u saobraćaju.

 

Automobilska komunikacijska tehnologija, među kojima je i V2X tehnologija koja bi trebala smanjiti broj nesreća i povećati nivo bezbjednosti u saobraćaju, polako je stigla.

Vozila međusobno mogu da komuniciraju putem Wi-Fi veze ili putem 5G mreža.

Volkswagen je tako najavio da će novi Golf imati ovu karakteristiku, a koristi Wi-Fi bežičnu tehnologiju V2X.

Golf će među prvima imati V2X čip, kompanije NXP Semiconductors, pa će kao takav biti pionir ove tehnologije.

Pročitajte još: Teslin autopilot spasio vozača od medvjeda ili možda obrnuto, a to možete pogledati u VIDEU

V2X je automobilski komunikacijski sistem koji uključuje druge specifične vrste komunikacije kao što su V2I (od vozila do infrastrukture), V2N (od vozila do mreže), V2V (od vozila do vozila), V2P (od vozila do pješaka) , V2D (od vozila do uređaja) i V2G (od vozila do mreže).

Što više vozila na cesti i semafora koristi ovu tehnologiju, ona postaje korisnija.

Zanimljivo, ova tehnologija neće korisnike da košta ništa, jer iz Volkswagena žele proširiti V2X tehnologiju na područje Evrope.

V2X tehnologija ima potencijala revolucionarizovati bezbjednost u saobraćaju, tako što će automobili sami obraćati pažnju na svoju okolinu i to bez ljudskog faktora greške.

Ova tehnologija može poslužiti kao solidna podloga za autonomna vozila, iako kompanije Waymo i Cruise, vodeće na tržištu autonomnih vozila imaju neka druga rješenja.

(Racunalo)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.