Disney+ smatra da bi ograničavanje dijeljenja lozinki obezbijedilo kompaniji nove pretplatnike

 

Disney+ krenuo u značajnu borbu protiv dijeljenja lozinki za pristup njihovom striming servisu. Pretplatnici ovog servisa već su u ugovorima pristali na to da neće dijeliti informacije o svojim nalozima, ali do sada nije bilo pravnih akcija protiv onih koji su to radili.

Izgleda da su prvi na udaru Kanađani. Disney+ je kanadskim pretplatnicima poslao e-mail u kojima ih obavještavaju o ažuriranjima pretplatničkog ugovora od 1. novembra, uključujući dodavanje odjeljka „dijeljenje naloga“ . Iako se čini da će pravila prvo biti pokrenuta u Kanadi, vjerovatno će se na kraju proširiti i na druge zemlje, poput SAD-a, ističe Ars technica.

Ako nivo usluge ne dozvoljava drugačije, pretplata se ne smije dijeliti izvan domaćinstva. Pod domaćinstvom se podrazumijeva grupa uređaja koji pripadaju ukućanima i koriste ih unutar kuće. Disney+ je naveo da posjeduje načine da analizira korisničke naloge i da će provjeravati da li se jedna pretplata aktivira sa više različitih lokacija. Ukoliko se to desi, primijeniće se različite akcije protiv tih pretplatnika, uključujući i ukidanje pristupa servisu.

Bob Iger, CEO kompanije, naveo je u izvještaju za Q3 2023, da je primijećen značajan porast dijeljenih lozinki, ne samo za Disney+, već i za Hulu (koja je u dvotrećinskom vlasništvu Disney-a). Nakon analize, kompanija smatra da bi ograničavanje dijeljenja lozinki obezbijedilo kompaniji nove pretplatnike (mada nije navedeno koliko).

 

Veliki finansijski gubitak

 

U trećem kvartalu ove godine, Disney+ je izgubio 11.7 miliona pretplatnika. Kada su finansijski rezultati u pitanju u istom periodu, objavljen je gubitak od 512 miliona dolara, što je ipak znatno manje od gubitka od 1.06 milijardi dolara u Q3 2022.

Netflix je u maju pokrenuo vlastitu akciju protiv lozinki u SAD-u. Sada naplaćuje američkim korisnicima 8 dolara za svakog korisnika izvan domaćinstva koristeći informacije kao što su IP adrese, ID-ovi uređaja i aktivnosti na nalogu. U avgustu je Netflix rekao da im je zabrana dijeljenja lozinki i naloga pomoglo u povećanju prihoda i više novih pretplata nego otkazivanja. Za razliku od Disney+, nova pravila Netflixa došla su nakon godina popustljivosti za dijeljenje naloga.

Disney+ je pokrenut u novembru 2019. godine, a ukupni gubici Disney-a u strimingu od tada su premašili 11 milijardi dolara, objavio je u avgustu The New York Times.

Zbog toga, kompanija pokušava da na sve načine obezbijedi veći priliv finansija. Možemo takođe da očekujemo i povećanje cijene, kao i dodavanje opcije za pretplatu koja uključuje i reklame.

Obzirom da je Disney smanjio potrošnju na sadržaj za 3 milijarde dolara u narednih nekoliko godina, možda bi trebalo bolje od prodaje reklama i nadgleda dijeljenje lozinki kako bi povećao interes za svoje striming usluge.

(IT mixer)