Iako podvodni 3D štampač izgleda pomalo lucidno rješenje, ipak ima i svojih prednosti – nema potrebe da ima ventilatore za hlađenje jer ga voda hladi 

 

Momci sa CPSdrone YouTube kanala lansirali su 17-minutni video u kojem pokazuju kako su napravili i testirali funkcionalan 3D štampač koji može da radi pod vodom.

Uređaj je vjerovatno baziran na 3D štampaču Prusa i3. Zaštićen je raznim epoksidima kako bi se hidroizolovali svi dijelovi kod kojih bi uranjanje u vodu moglo da dovede do kratkog spoja. Određeni metalni dijelovi, koji bi mogli da korodiraju, zamijenjeni su plastičnim. Ekran i napajanje su zadržani van vode, kao što možete vidjeti u videu na kraju članka.

Nakon što su ga napravili, testirali su svoj štampač u akvarijumu punih sedam dana prije nego što su odlučili da ga testiraju u javnom bazenu. Međutim, tokom testiranja u bazenu, motor je imao problema s paljenjem zbog jakog korodiranja, koje bi se prirodno nakupilo u bilo kojem okruženju podvodnog testiranja.

Ekipa koja stoji iza ovog „uradi sam“ uređaja kaže da 3D štampač koji radi pod vodom ima neke svoje prednosti. Na primjer, ne trebaju mu ventilatori za hlađenje koji se koriste za odvođenje toplote, pošto se hladi vodom. Takođe tvrde da rad pod vodom navodno ne utiču na kvalitet štampe.

Na kraju videa, CPSdrone takođe raspravlja o poboljšanjima koji bi proces mogli učiniti znatno održivijim. Vodootporni motori bi svakako trebalo uzeti u obzir.

Ovo nije prvi put da se podvodno 3D štampanje pojavilo u novinskim člancima. Još 2021. godine, Kongsberg Ferrotech je govorio o svom razvoju tehnologije podvodnog 3D štampanja koja će se koristiti za popravke cjevovoda na morskom dnu, a ne o potrošačkim 3D štampačima poput ovog koji je obrađen u ovom članku.

U svakom slučaju IT mixer vas upozorava: „Ne pokušavajte ovo u svom akvarijumu!

(IT mixer)