Razna istraživanja su pokazala da mobilni telefoni češće služe za fotografisanje nego za obavljanje razgovora, zbog čega se Vivo odlučio da radi na telefonu koji kompanija predstavlja kao „profesionalnu kameru koja može da obavlja pozive“

 

Vivo je krajem prošle godine predstavio model X100 Pro, koji je jedan je od najboljih pametnih telefona za fotografisanje koji su predstavljeni u posljednjih nekoliko mjeseci.

Potpredsjednik kompanije Vivo za proizvode Huang Tao je otkrio da je u toku razvoj novog pametnog telefona, koji će biti „profesionalna kamera koja može da obavlja pozive“. Ovaj uređaj će najvjerovatnije biti nazvan X100 Ultra, a o njemu se na društvenojo mreži Weibu govori pod kodnim imenom Thanos. Upravo je ovu mrežu iskoristio pomenuti Tao da se zahvali korisnicima na njihovom velikom interesu za nadolazeći smartfon i najavi da će X100 Ultra stići veoma brzo, što je navodno već naredni mjesec.

Ta tvrdnja bi se mogla odnositi na ekstra-premijum periskopski zum za koji se kaže da prati jedan od najnovijih i najvećih Sonijevih senzora za pametne telefone na poleđini Ultra-a.

A opet, tvrdnja bi se mogla pokazati pomalo ironičnom, jer se predviđa da će X100 Ultra postati prvi Vivo satelitski pametni telefon na svom debiju.

Prema postojećim izvještajima X100 Ultra će imati Quad HD+ E7 AMOLED ekran frekvencije osvježavanja od 120Hz, pokretaće ga Snapdragon 8 Gen 3 čipset, a nazad će se nalaziti glavna kamera od 50 MP sa Sony Lytia LYT-900 senzorom, kao i ultrašiora, telefoto i dodatna periskopska telefoto kamera od 200 MP sa ekvivalentnom žarišnom dužinom od 100 mm za 4,3x zumiranje i 200x digitalno zumiranje.

U svakom slučaju Tao je ovom najavom veoma visoko podigao ljetvicu očekivanja i biće zanimljivo da se vidi kakve će biti fotografske mogućnosti tog telefona i prve primjere fotografija napravljenih njime.

(IT mixer)